avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se plateste cu titlu de impozit la intretinere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se plateste cu titlu de impozit la intretinere?

Ce se plateste cu titlu de impozit la intretinere?

Uitandu-ma cu atentie pe tabelul de costuri de intretinere (asociatie de proprietari), in grupul de coloane "cota indiviza" am vazut niste sume lunare, deloc nesemnificative, trecute sub titlul "impozite".

Ce reprezinta aceste impozite? Pe luna.

Eu deja platesc impozite (la bugetul local) pentru proprietatea mea si pentru cota parte de teren.

Am incercat sa ma interesez la asociatie (presedinta, administrator, etc), dar toti pe care i-am intrebat n-au stiut sa-mi dea un raspuns coerent.
Cel mai recent răspuns: andreiSRR , utilizator 11:46, 29 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista nici o cheltuiala administrativa cu titlu de impozit. "Interesatul" la asociatie se face in scris, ca sa aiba rezultat juridic.
Articolul 75
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
.....................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
........................
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
......................
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
.................................
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
...................
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) și o)-s);
.....................................
[ link extern ]

poate fi vorba de impozitul aferent salariilor(administrator,femeie de serviciu)

pai daca presedintele/administratorul nu au stiut sa spuna ce reprezinta acea coloana cu impozite, noi nici atat
administratorul financiar face acele liste, iar presedintele trebuie sa le verifice....sunt cei mai in masura sa detalieze
eventual comparati cu lista de cheltuieli,teoretic este afisata impreuna cu lista de intretinere
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa impuna si sa perceapa sume cu titlu de taxe sau impozite
Solicitati oficial presedintelui de asociatie sa va comunice temeiul legal si natura sumelor care va suscita interesul
Presedintele de asociatie detine obligatia legala sa raspunda in termen de 10 zile
Sunt impozitele la salariile angajatilor asociatiei.
Aveti administrator cu CIM si femeie de servici, presedinte si cenzor cu contract de mandat.
Nu e un capitol separat de cheltuieli administrative, ci intra la capitolul salarii, care se imparte pe CPI, conform art. 85 din legea 196/2018.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ma puteti sfatui unde poate fi reclamata firma care ... Andreea8008 Andreea8008 Buna ziua! Ma puteti sfatui unde poate fi reclamata firma care se ocupa de administratia blocului? In repetate randuri am aparut cu restanta la intretinere, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in contextul in care pe durata pandemiei eu nu locuiesc ... ray14324 ray14324 Buna ziua, In contextul in care pe durata pandemiei eu nu locuiesc intr-un apartament mi se pune de catre administrator cate 5 m^3 in fiecare luna. Eu am ... (vezi toată discuția)
Administratorul de bloc botezclaudia botezclaudia Unde se poate reclama faptul că administratorul de bloc și nici comitetul nu vor să afișeze copii după atestatul și calificarea administratorului? Noi, ... (vezi toată discuția)