avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Ma puteti sfatui unde poate fi reclamata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Ma puteti sfatui unde poate fi reclamata firma care ...

Buna ziua! Ma puteti sfatui unde poate fi reclamata firma care se ocupa de administratia blocului? In repetate randuri am aparut cu restanta la intretinere, desi platesc cu mult inaintea termenului de plata afisat pe liste. Explicatia lor este ca extrasul de cont afiseaza intervalul 1 - 31 al lunii precedente. Prin urmare, daca eu platesc dupa data de 31 ei automat ma trec restanta, chiar daca termenul de plata este de obicei 10 - 15 ale lunii urmatoare! Am vorbit cu presedintele de bloc si el zice ca nu este treaba lui, am vorbit scris direct catre firma pe aplicatia e-bloc, totul este degeaba. Ma puteti sfatui, va rog, la ce autoritati ii pot reclama?
Ultima modificare: Luni, 10 Aprilie 2023
Andreea8008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea8008 , utilizator 20:49, 11 Aprilie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul scadent (numarul maxim de zile permis pentru plata plata intretinerii) este de 30 de zile de la data afisarii listei cheltuielilor de intretinere - alin 2 de la art 77 din legea 196/2018. Pentru a aplica penalitati, termenul este de 60 de zile de la aceeasi data alin . 1 de la art. 77 din legea 196/2018.
Articolul 77
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.
[ link extern ]

Cel ce semneaza si valideaza lista respectiva este presedintele de asociatie.
Articolul 28
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

Daca nu se rezolva, se poate face reclamatie la primarie, pentru depasirea atributiunilor, atit de catre acel presedinte, cit si de firma de administratie angajata, conform :
Capitolul IX Contravenții și sancțiuni
Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
.................................
e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
...............................................................................
c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;
[ link extern ]

Daca nu rezolvati, aveti dreptul sa va adresati instantei, conform art. 29 din aceeasi lege.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Listele se inchid pe 31 ale lunii?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Initial clarificati problemele cu presedintele de asociatie sau daca nu sunteti multumit de raspuns sesizati oficial serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari din primaria teritoriala
Multumesc frumos pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de plată a cotelor de contribuție conform l196/2018? CipM CipM In L 196/2018 avem art 77 + 78 citate mai jos. In art 77, din alin (2) ar rezulta ca termenul stabilit in conditiile alin (1), adica de catre AG, ar putea ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari lgc61 lgc61 Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza penalizarile la intretinere. Am un apartament in care locuiesc copiii mei si s-a adunat o restanta la un moment ... (vezi toată discuția)