avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

buna ziua !
am o prietena care are nevoie de ajutor si m-am gandit ca pot apela cu incredere la dumneavoastra !
au aflat de curind ca mama ei sufera de cancer in stadiu de metastaza , asta in urma unei internari la spitalul oncologic bucuresti,din ce-am inteles de la doctori nu se mai poate face nimic in sensul de vindecare.
mama ei are in proprietate o garsoniera platita , cadastru , intabulare etc....ei sunt in total 3 frati , adica fata mai are 2 frati care nu stiu absolut nimic despre toate astea in legatura cu boala mamei dar nici nu dau semne de viata de 6-7 luni de zile ! oricum mama lor nu doreste sa-i vada ....
tot dansa doreste sa-i lase garsoniera fetei in ideea ca are grija de tot ce trebuie in legatura cu cheltuieli si absolut tot ce tine de medicamente , hrana etc
m-am interesat eu deja la un notariat ce se poate face in cazul acesta si ne-a recomandat sa incheiem un contract de intretinere...., mi-a dat trimitere la autoritatea tutelara de sector, am fost si acolo si mi-au dat o lista cu toate actele care trebuiesc formarii unui dosar ....de la primarie m-au trimis la IML bucuresti pt expertiza psihiatrica a mamei ei si sunt programat vineri 15 ian !
acum a intervenit ceva ....de cateva zile medicul specialist oncolog ne-a dat sa-i administram un medicament derivat al morfinei numit OXYCONTIN , este un medicament foarte bun in combaterea durerii cauzata de cancer !
intrebarea mea este daca acum mama ei mai poate sau nu fi apta sa semneze acte notariale daca urmeaza acest tratament ! ea este foarte lucida si se poate vorbi excelent cu dansa , doar cu deplasarea sta mai prost ...
va intreb toate astea in ideea ca poate mai tirziu fratii se vor lega de acest aspect , ceva de genul mama lua morfina cum a putut semna acte notariale ! doamna notar a fost amabila si ne-a ajutat cit a putut , inclusiv cu promisiunea ca va veni acasa sa incheie actul notarial si impreuna cu reprezentantul autoritatii tutelare !
va multumesc si astept cu interes sfaturile dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: alexzeu , utilizator 20:58, 2 Iulie 2010
Imi pare sincer rau ca n-am vazut topicul asta mai devreme.
Nu stiu daca intre timp actul s-a semnat (spuneati ceva despre miercuri, dar n-am inteles bine daca miercuri doar ati mai depus ceva acte la notar sau era ziua stabilita pentru semnare).

Notarul a cerut cei doi martori avand in vedere dispozitiile art. 62 si 63 din Legea 36/1995
Art. 62. - În cazul acelora care din pricina infirmităţii, a bolii sau din orice alte cauze nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va face menţiune despre această împrejurare în încheierea pe care o întocmeşte, menţiunea astfel făcută ţinând loc de semnătură.
Art. 63. - Notarul public sau părţile pot solicita ca martorii prevăzuţi la art. 50 să fie prezenţi şi la semnarea actului.

Dar din povestea dvs. eu inteleg ca nu se pune problema imposibilitatii de a semna actul.
Ma rog...sa zicem ca notarul n-a prea inteles ce i-ati povestit sau a plusat un pic peste disp. legale.
Dar de aici si pana la a va pretinde ca martorii sa fie musai vecini ...e cale lunga.

Mai degraba cred ca v-a sugerat ca ei sa fie vecini, crezand ca va e mai la indemana sa sunati la usa vecinilor decat sa aduceti doua persoane de la o mai mare distanta.

Nu exista nici o dispozitie legala care sa va oblige sa aduceti martori doi vecini. Pot sa fie la fel de bine cei doi prieteni despre care vorbeati.
Cred ca aici e vorba, mai degraba de o deficienta de comunicare intre notar si dvs.

Sunt chiar curioasa ce s-a intamplat.
Si daca nu s-a intamplat inca (pentru ca mai sunt si unii care n-ar recunoaste in ruptul capului ca au gresit la un moment dat si o ...tin lunga, reparand o greseala cu o alta ..tampenie) atunci, vorba colegei de mai sus, discutati cu alt notar...pentru ca nu s-au bagat inca pe cartela si oti mai da si de vreunul luminat.
buna ziua !
inca de la inceput tin sa va multumesc pentru toate raspunsurile primite , mi-au fost de un real ajutor toate !
am depus intr-adevar toate actele necesare la notariat si am lamurit si problema cu martorii , d-na notar a fost amabila si m-a linistit spunandu-mi ca e suficient doar doi martori prieteni fara sa fie musai vecini !...imi sugerase doar ca ar fi mai bine vecini fiind mai aproape si se gandise ca ne e de ajutor asta ! a inteles ca nimeni din bloc nu e dispus sa faca asta si a acceptat doi prieteni ca martori , am depus in acest sens copii de buletin ale lor .
am stabilit cu d-na notar si domnul de la autoritatea tutelara (care era absolut intamplator la notariat dar cu alta speta ) sa incheiem contractul de intretinere marti in jurul pranzului , mi-au facut si un calcul asupra a tot ce presupune taxa de timbru , onorariu si deplasare dar n-am sa vorbesc despre asta presupunand ca nu am voie aici pe forum !
in incheiere va multumesc inca o data pt raspunsurile dvs si promit sa scriu din nou pe forum marti seara cu , sper eu ,noutati !
romascanu a scris:

Mai degraba cred ca v-a sugerat ca ei sa fie vecini, crezand ca va e mai la indemana sa sunati la usa vecinilor decat sa aduceti doua persoane de la o mai mare distanta.


viorel1974 a scris:

d-na notar a fost amabila si m-a linistit spunandu-mi ca e suficient doar doi martori prieteni fara sa fie musai vecini !...imi sugerase doar ca ar fi mai bine vecini fiind mai aproape si se gandise ca ne e de ajutor asta !


Q.E.D.

Iata o situatie care demonstreaza ca e bine ca omul sa fie asistat de avocat si la notar. Macar pentru ca astia 2 vorbesc ...pe limba lor, scutindu-va dvs. o gramada de alergatura inutila.
Din punctul meu de vedere, inclusiv alergatura pe la autoritatea tutelara a cam fost de prisos. Dar macar prezenta reprezentantului AT ...nu strica.
Desi s-a pierdut timp pretios dupa data expertizei IML. Eu as fi insistat pentru semnarea acestui act cat mai aproape de expertiza. Alminteri asta lasa ...loc de-ntors celor ce ar vrea sa se agate de ceva in atacarea actului.
Nu ca ar avea si succes, dar de-o plimbare prin instante si o cheltuiala mai mare decat aceea pe care ati fi facut-o cu un onorariu platit unui avocat care sa va consilieze in problema asta ... tot v-ar face rost. (apropierea datelor le-ar mai fi taiat din avant).
Si ar mai fi o problema pe care n-as vrea s-o rostesc aici, ca sa nu dau din greseala vreun ...branci de ajutor nesperat celorlalti. (care, desi nu prea dau pe-acasa, s-ar putea sa fie cititori intamplatori ai acestei spete discutate public si in care s-ar regasi ...personaje colaterale).
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
romascanu, moderator
buna ziua !
eu cum pot afla acum de problema pe care nu vreti s-o rostiti aici ? va rog macar dati-mi macar un indiciu sa stiu ce sa fac sau la ce sa ma astept !
eu am ridicat actul de la IML pe data de 25 ianuarie , iar contractul se va semna pe 9 februarie ....este prea tarziu 2 saptamani ? el are valabilitate 30 de zile din ziua expertizei , adica 15 ianuarie !
va rog insist pt acea problema care ar mai fi , nu de alta dar mai am timp pana marti sa anulez totul in caz de urgenta nu ?
va multumesc.
buna seara am si eu o problema am o batranica in intretinere la 2 ani merg la primarie ``sa demonstrez`` ca batrana este inca invalida (ea suferind de Alzheimer)este imobilizata la pat..Zilele aceastea am fost la primarie unde una din doamne mi-a cerut din senin un cont unde am depus eu pensia batranei...in contract nu este specificat ceva despre un asemenea cont...Nu am acest cont.Doamna de acolo a spus ca este vorba de o lege sau ceva de genu..Aveti idee despre ce ar putea fi vorba?sa ma ingrijorez?trebuia pastrata pensia intr-un cont?Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere cu uzufruc viagerl la persoana cu inceput de alzheimer AdrianaAdryana AdrianaAdryana Buna ziua, ma intereseaza procedurile prin care as putea incheia un contract de intretinere cu uzufruct viager cu bunica mea (sau alt act care sa nu fie ... (vezi toată discuția)
In cazul unei persoane cu tulburări psihice , momentan internat ... olteandenisa olteandenisa In cazul unei persoane cu tulburări psihice , momentan internat la psihiatrie dar care v a fi externat curând ca de obicei, ce se poate face legal împotriva ... (vezi toată discuția)
Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale? ContSters396991 ContSters396991 Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul? Poate fi lovită de nulitate absolută ... (vezi toată discuția)