avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedii medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedii medicale

Buna ziua.O lamurire as dori daca se poate.In saptamana 4-8 ianuarie am fost internata in maternitate.pe 8 ianuarie cand mi-au facut externarea, medicul mi-a dat recomandare de concediu de risc maternal cu care urmeaza sa merg azi la medicina muncii pt a face restul demersurilor.Totodata mi-au dat foaie de concediu medical in care figurez pe acut 5 zile, si apoi inca 14 pe subacut cu repaus la pat.Din cate am inteles eu, concediul re risc maternal poate anula concediul de odihna sau cel medical.Si aici vin cu intrebarea:daca de la medicina muncii imi dau concediul de risc maternal incepand cu ziua de azi, trebuie sa dau ambele concedii la firma si atunci din 4 ianuarie si pana ieri se socoteste concediu medical simplu iar de azi risc maternal?Si cum se socoteste venitul pt concediul medical?Mi s-a spus ca cele 5 zile in care am fost internata e cu plata de 100%, iar restul e cu 75%.Va rog sa ma lamuriti ca sa stiu cum sa procedez si sa stiu exact cum mi se face calculul la bani.va multumesc
Cel mai recent răspuns: demenyandreea35 , utilizator 14:33, 13 Ianuarie 2010
Se face o mare confuzie intre concediul de risc maternal si riscul de a pierde sarcina:

1. concediul de risc maternal se solicita de catre salariata insarcinata, doar in cazul in care conditiile de la locul sau de munca pun in pericol sanatatea mamei sau a fatului si daca angajatorul nu poate lua nici o alta masura de a reduce sau elimina aceste riscuri (ex. mutarea la un alt loc de munca, reducerea programului de lucru, etc.);
"HG 537/2004: ART. 5 - (1) Concediul de risc maternal este concediul pe care poate sã îl solicite o salariatã care se aflã în una dintre situatiile prevãzute la art. 2 lit. c) - e) din ordonanta de urgentã, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluãrii riscurilor prezente la locul de muncã al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, sã dispunã mãsura modificãrii conditiilor si/sau programului de muncã al acesteia sau mãsura repartizãrii ei la alt loc de muncã, fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa si/sau a fãtului ori a copilului."

2. concediul medical de sarcina, in cazul in care exista riscul de a pierde sarcina, din alte motive decat expunerea la riscuri de la locul de munca, NU este concediu de risc maternal, ci un ... concediu medical.

Acest concediul medical pe care il aveti in momentul de fata a fost acordat in baza evaluarii medicului de medicina muncii din unitatea dvs., in care se precizeaza ca sunteti expusa la riscuri ce pun in pericol starea de sanatatea a dvs. sau a fatului?

pentru mai multe lamuriri, consultati HG 537/2004 si OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
Deci...indicatia o am de la medic in urma unei iminente de avort la 23 de saptamani.am placenta previa centrala iar locul meu de munca inseamna stat in picioare(lucrez la farmacie), alte conditii nu exista deoarece asta mi-e meseria si nu o pot practica in alt mod avand in vedere ca nici pe scaun nu imi este recomandat sa stau foarte mult si nici nu pot deoarece este o pozitie foarte incomoda pentru mine, avand burta foarte mare.pe foaia de externare in ultimul rand scrie ca este indicat acest concediu.cu medicina muncii am lamurit-o, pe mine ma interesa partea cealalta cu concediul medical acordat de la maternitate si modul in care se continua cu acest risc maternal si cum se calculeaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal paraschivanamaria paraschivanamaria sunt insarcinata in 15 saptamani; din sapt 9 beneficiez de concediu medical cu spitalizare. cei de la firma la care lucrez mi-au spus ca nu pot angaja pe ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ale.xa Ale.xa Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala ... (vezi toată discuția)