avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună seara! Eu si sotul meu suntem proprietarii unei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună seara! Eu si sotul meu suntem proprietarii unei case. Urmeaza ...

Bună seara! Eu si sotul meu suntem proprietarii unei case. Urmeaza sa divortam, iar împreună avem 2 copii minori, unul din el fiind incadrat in grad dehandicap grav. Eu doresc sa renunt la tot ceea ce mi s-ar cuveni in urma casatoriei si vreau sa depun dosar pentru o locuinta anl. Problema e ca legea zice ca trebuie sa dau o declaratie notariala cum ca nu sunt propritar si nici nu am avut proprietati. Dar eu renunt la tot, nu vreau niciun partaj. Credeti ca as avea sansa la o locuință anl, avand in vedere ca fiul cu dizabilitati va ramane in ingrijirea mea?
Cel mai recent răspuns: georgescuii , utilizator 08:17, 3 Februarie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nici nu am avut proprietati.

deci nu puteti declara ca nu ati avut si nu veti putea accesa.
Nu vad de ce ati renunta la casa, faceti partaj si din ce obtineti, luati ceva mai mic.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati fost proprietar nu puteti spune ca nu ati fost.
Situatia ar trebui analizata cu mare atentie de avocat in raport de ceea ce vreti in concret.
Legea poate avea anumite solutii juridice dar nu se poate asa pe scurt.
Asa cum vreti sa procedati riscati sa nu rezolvati absolut nimic.
Este destul de mult de analizat ca sa se vada daca se poate sau nu face ceva.
Daca nu consultati un avocat sa nu faceti asa ceva.
Nici eu nu m-am ocupat de asa ceva pana in prezent in raport de ANL.
Ultima modificare: Luni, 31 Ianuarie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ok, multumesc mult pentru răspunsuri! Se pare ca situatia e mai complicata decat as fi crezut. Voiam sa-i facem contract de donatie fiului cel mare si ramanea sub tutela tatalui, pt ca sincer, nu m-as putea descurca cu ambii copii, avand in vedere situatia celui mic. Eu nu am adus niciun aport financiar la acest imobil si prefer sa ma lipsesc de el. Ma gandeam ca m-ar fi putut proteja legea 448..
11 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anktty a scris:
Eu nu am adus niciun aport financiar la acest imobil si prefer sa ma lipsesc de el.

Dacă un client îmi spune „prefer să...”, eu (avocat) nu pot să merg împotriva preferințelor sale, indiferent ce aș prefera eu.
Dar mai am o abilitate. Aceea de a ... schimba preferințe. Sau măcar mă încăpățânez să ofer variante și să mai aud încă odată că tot pe cea dintâi o preferă.

Ce vă face să credeți că aportul la dobândirea unui bun comun este musai financiar?
Nu știu exact când, cum și în ce fel a fost achiziționată/edificată casa, achitată etc. (adică nu știu multe din cele ce trebuie cunoscute înainte de ... a grăi).
Dar știu sigur că minorii nu s-au hrănit prin fotosinteză.

Ați legănat, ați alăptat, ați îmbrăcat, ați spălat etc. etc.
Și aceasta este contribuție. Da, da, la dobândirea bunurilor comune!
Oh, da. Și mai ales în speță. (copil cu dizabilități). Ați scris: „va rămâne în îngrijirea mea”. Iacă un verb care spune mai multe decât ați vrut să ne povestiți...

Eu nu m-aș lipsi (ca să vă citez) cu atâta ușurință de vrabia din mână pentru ...
Anktty a scris:
Ma gandeam ca m-ar fi putut proteja legea 448..

Ar fi preferabil să vă consultați cu un avocat în această perioadă.
Subiectivismul dvs., faptul că dvs. sunteți direct împlicată, vă împiedică să vedeți ceea ce noi putem vedea.

Nici contractul acela de donație nu mi se pare bun. Nu acum...

Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2022
romascanu, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va dau intru totul dreptate, eu m-am implicat singura in gospodariile casei si stiu ca nu doar aportul financiar conteaza. Imi doream doar sa scap de tatal copilului, dar se pare ca vom ramane pe drumuri. Nu putem beneficia nici de Anl, nici de social. Si nici prin instante nu am posibilitatea sa umblu avand in vedere situatia celui mic. Stiu ca facand contract de donatie fiului cel mare, tot tatal va fi beneficiarul bunurilor, cel putin pana la varsta majoratului.
Va multumesc mult pentru răspunsuri/sfaturi!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2022
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune Adry6 Adry6 Atât tatăl cat si bunicii fiului meu au decedat, la ora actuală el fiind minor. Mătușa sa dezbate succesiunea după părinții. Fiului meu i se revine ... (vezi toată discuția)
Succesiune minor vicks vicks Buna ziua. Am reusit sa dezbat succesiunea pentru fiul meu minor, dupa tatal lui, dar intampin cateva probleme. Pe titlul de proprietate pentru terenul din ... (vezi toată discuția)
Are drepturi părintele asupra terenului primit de minor prin donație? dacă da, cum se poate evita acest lucru? Sunt casatorita din 2002, avem un copil, daca copilul ar primi un teren prin donatie de la o prietena de a mea, ar avea dreptul tatal lui la acest teren ? Ce ... (vezi toată discuția)