Buna ziua. Am reusit sa dezbat succesiunea pentru fiul meu minor, dupa tatal lui, dar intampin cateva probleme. Pe titlul de proprietate pentru terenul din jud. Vaslui, in afara de tatal lui decedat mai sunt 2 veri ai tatalui. Eu, ca sa pot face succesiunea, a trebuit sa merg sa deschid rol la primarie (nu era deschis) si sa platesc impozitul la zi pentru cei 3 titulari. E de la sine inteles ca cei 2 veri nu sunt de acord sa-mi returneze banii #-o. Dar nici eu nu sunt de acord sa platesc impozitul de-acum incolo pentru ceilalti 2, vreau sa platesc doar cota care se cuvine pentru fiul meu.
Ce pot face in situatia data? Pot scoate din indiviziune, chiar daca fiul meu este minor? Sau cum pot sa-i conving sa-si plateasca partea ce li se cuvine?
Si o alta intrebare. Am aflat de la un alt var al fostului sot ca acesta ar mai avea teren in Branesti, cu inca 3 veri. Eu nu am nici un act care sa ateste acest lucru, dar varul lui mi-a spus ca are acte in care figureaza fostul sot si ca el, neavand copii, doreste ca fiul meu sa mosteneasca si partea lui de teren (deci fiul meu ar avea jumatate si ceilalti 2 veri cate 1/4 din teren). Dar... ca el doreste sa vindem aceasta parte, ca sigur fiul meu nu va fi interesat de pamant ci de bani. Eu chiar nu mai inteleg nimic #-o. Stiu ca pot lua mostenirea fiului minor sub forma de inventar. Mi se pare ilegal ce are varul de gand, si nici nu stiu ce sa fac. Pot face succesiune cu copie legalizata dupa actul de proprietate pe care il are respectivul var? Sau trebuie sa merg personal la primarie cu certificatul de deces si sa scot un act care sa ateste ca decedatul a avut teren acolo, sa pot face supliment la succesiune?
Multumesc pentru rabdare si atentie :)
1. Deschideti un proces pentru iesirea din indiviziune.
2. Mergeti personal la Primarie si solicitati un certificat fiscal pe numele fostului sot precum si anexa 24 pentru succesiune. Minorii dobandesc masa succesorala numai sub beneficiu de inventar.
In privinta discutiilor cu varul sotului ramane la aprecierea dvs. daca vindeti sau nu.
La prima intrebare cred ca puteti cere serviciului de taxe si impozite locale al Primariei din raza teritoriala in care se afla terenul,pe baza certificatului de mostenitor,deschiderea rolului unic nominal in care se va calcula impozitul numai pe cota-parte mostenita de catre fiul dvs,in cazul de fata cred ca este vorba de 0,33% din impozitul total.
La a doua intrebare,trebuie sa mergeti la Primaria Branesti sa obtineti un certificat fiscal,sa faceti un act aditional la succesiune pt terenul respectiv,prezentand si actul de proprietate in care figureaza tatal copilului.Varul nu ii poate da terenul decat prin testament sau daca doreste in timpul vietii,prin act de vanzare-cumparare sau donatie precedate de o iesire din indiviziune sau un partaj voluntar.Avand in vedere ca fiul dvs este minor ar fi bine sa asteptati pana ce acesta va avea capacitate deplina de exercitiu,la implinirea varstei de 18 ani pt intocmirea unor eventuale acte de vanzare-cumparare sau donatie.
Varului respectiv de la Branesti i-am spus ca poate lasa partea lui prin testament, problema era ca eu nu am nici un act care sa ateste ca tatal a avut teren in Branesti si nu stiam cum sa procedez sa adaug si terenul de acolo in masa succesorala. Acum m-am lamurit. De vandut nici nu se pune problema, din partea mea, cel putin.
Astept sa am certificatul de mostenitor ca sa pot deschide rol unic nominal pentru terenul din jud. Vaslui, mi se pare complicat cu iesirea din indiviziune, mai ales ca ceilalti 2 veri nu sunt deloc cooperanti :(,.
Vanzare teren
frasin
buna ziua,
Am si eu o nelamurire legata de un teren,
Tatal meu care a decedat are un teren extravilan si intravilan undeva la tara in alt judet impreuna cu ... (vezi toată discuția)