avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Durata orelor de munca in preaviz-soc. aflata in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Durata orelor de munca in preaviz-soc. aflata in insolventa

Buna ziua,
Poate ma puteti ajuta si pe mine, firma pentru care lucrez, i s-a deschis procedura insolventei, prin urmare da afara din personal, in conf cu art. 65 al.1 din C. Muncii coroborat cu art. 86 alin.6 din L.85/2006.
Am solicitat ca in perioada de preaviz sa muncesc 4 h conf cu art. 74 din CCM 2007-2010.
Administratorul mi-a spus ca nu se aplica CCM in procedura insolventei. Este legal???
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:02, 17 Ianuarie 2010
Fals...se aplica CIM, CCM. etc...
Am solicitat ca in perioada de preaviz sa muncesc 4 h conf cu art. 74 din CCM 2007-2010.

Consider ca in acest caz nu se aplica CCM din urmatoarele considerente:
- legea 85/2006 este o lege speciala in raport cu celelalte
- art 149 cred ca este foarte clar in acest sens
"Art. 149. - Dispoziţiile prezentei legi se completează, în măsura compatibilităţii lor, cu cele ale Codului de procedură civilă, Codului civil, Codului comercial şi ale Regulamentului (CE) 1.346/2000 referitor la procedurile de insolvenţă, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 160 din 30 iunie 2000."
De acord ca L 85 este speciala.
De acord ca ea se poate completa cu alte disp legale doar in masura compatibilitatii lor cu disp L 85.

DAR unde este incompatibilitatea intre disp art. 74 alin 3 CCM si teza finala din art. 86 alin 6 al L 85/2006? ( "Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucrătoare").
Una imi reglementeaza durata preavizului si alta timpul de munca in preaviz. ("alta mancare de peste").

Preavizul este acordat cu un SCOP - acela ca salariatul concediat sa-si caute/gaseasca un alt loc de munca. (sa aiba timp pentru asta).
Acest scop a fost avut in vedere la redactarea art. 86. Altminteri puteau sa deroge de la legislatia muncii (teza I)... si atat, fara sa-si mai aduca cineva aminte de previz (teza II) pentru a fi reglementat ca o "exceptie de la derogare" (adica s-ar fi ajuns la o concediere fara preaviz).

Daca s-a pastrat preavizul, inseamna ca s-a pastrat avandu-se in vedere tocmai scopul sau (sa nu fie salariatul ..."luat ca din oala" - scuzati exprimarea), de care nu trebuie sa uitam pe cale de interpretare (altfel transformam preavizul in ...ceva contrar scopului sau).
E un punct de vedere...
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
romascanu, moderator

De acord ca ea se poate completa cu alte disp legale doar in masura compatibilitatii lor cu disp L 85.

Pai dispozitiile legale sunt enumerate la art 149 din lege 85/2006 si CCM nu se regaseste printre ele !!
Pai...nici dispozitiile legale care imi garanteaza dreptul la viata nu sunt prinse in enumerarea aceea.
Sa inteleg ca ar putea cineva sa-l ...ignore pentru ca a intrat firma X in faliment si, aplicand L 85, facem abstractie de orice altceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata de munca in preaviz....in cazul soc. aflata in procedura insolventei buburuza buburuza Buna ziua, Poate ma puteti ajuta si pe mine, firma pentru care lucrez, i s-a deschis procedura insolventei, prin urmare da afara din personal, in conf cu art. ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca / insolventa Elena1313 Elena1313 Buna ziua, Starea de insolventa duce la nulitatea contractual colectiv de munca? Firma unde lucrez este in insolventa, am drepturile salariale platite la ... (vezi toată discuția)
Declarare stare de faliment pasi de urmat pentru incetare cim loredana080380 loredana080380 Azi a fost declarata stare de faliment la unitate. Ce pasi trebuie sa urmez pentru incetarea contractului de munca pentru angajatii firmei? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)