avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am platit 1/2 din amenda la legea circulatiei pot ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am platit 1/2 din amenda la legea circulatiei pot sa-mi recuperez banii daca castig procesul ?Am facut o plangere in instanta prin care cer anularea procesului ...

Am facut o plangere in instanta prin care cer anularea procesului verbal de contraventie ptr. nerespectarea O.U.G 195/2002 .Valoarea amenzii e 580 lei. Daca platesc jumatate din amenda dar castig procesul pot primi inapoi banii ?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:34, 12 Februarie 2022
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti si jumatatea cealalta, daca pierdeti procesul si nu platiti amenda la jumatate, o veti plati intreaga, asa ca plata la jumatate e un fel de asigurare. Dar daca veti cistiga, raspunsul este da, mergeti la administratia fiscala a primariei unde s-au virat banii din amenda ( se vireaza la bugetul local) si faceti o cerere de returnare a banilor, in baza art. 168 din codul de procedura fiscala:
"ART. 168 Restituiri de sume
(1) Se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.
(2) în situația în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut astfel plata are dreptul la restituirea sumei respective."
Cererea trebuie insotita de dovada cistigarii definitive a procesului (exista si varianta apelului, atit pentru dvs. cit si pentru politie), adica o copie dupa hotarirea definitiva a instantei.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2022
latka, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul complet . Va doresc succes in profesie si viata.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa nu uitati sa cereti instantei si returnarea sumei, altfel va veti trezi ca trebuie sa-i actionati din nou in judecata. Asta este din experienta proprie. Si nu uitati ca instantele de judecata NU vor face DREPTATE ci vor analiza lucrurile pe baza unor LEGI. Tot experienta proprie.
Nu se poate cere returnarea sumei in instanta, ci doar, eventual, cheltuieli de judecata. Motivul este banal, nu intimatul (politia) este beneficiarul sumei respective. Banii se returneaza de la cel care i-a incasat, respectiv administratia locala si procedura este data in codul de procedura fiscala.
Daca veti castiga, veti avea de recuperat doua plati: taxa de timbru, parca 20 de lei si jumatate din amenda. Din propria experienta: nu m-am dus sa-mi pierd vremea cu functionarimea, m-am dus la un executor judecatoresc si in cateva zile am avut banii in cont. Recunosc, m-am si bucurat stiind ca executorul i-a dijmuit! Si inca ceva: daca alegeti sa faceti plata la un ghiseu fizic, CEC de pilda, neaparat sa aveti la dvoastra exemplarul din pv pe care vi l-a inmanat organul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata amenzii concomitent cu depunerea plangerii la judecatorie Stefan Plama Stefan Plama Buna ziua, stimati avocati! Am fost oprit de Politia Rutiera cu viteza peste limita. Am primit procesul verbal in mana, unde se spune ca trebuie sa platesc o ... (vezi toată discuția)
Am decizie judecatoreasca de inlocuire a contraventiei cu avertisment ... pbogdan9 pbogdan9 Am decizie judecatoreasca de inlocuire a contraventiei cu avertisment cu consecinta exonerarii de la plata amenzii contraventionale. Am platit suma de 1000 de ... (vezi toată discuția)
Amenda am primit o amenda de 1000 ron si intrarea in legalitate ... cotogigi cotogigi amenda am primit o amenda de 1000 ron si intrarea in legalitate cu lucrarile efectuate Are rost contestatarea amenziii cu un avocat, presupun ca am costuri ... (vezi toată discuția)