avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributie pt pensie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributie pt pensie

as dori si eu un sfat: sunt plecata de 1 an din tara (la studii) si as dori sa platesc contributiile pt pensie in baza carei legi fac chestia asta? daca platesc e ca si cum mi-ar merge vechimea?
Cel mai recent răspuns: Diana Roibu , utilizator 18:37, 10 Septembrie 2006
Legea 19/200 - dar trebuie sa inchei contract de asigurare cu casa de pensii de la locul unde ai domiciliul.

ar trebui de asemena sa verifici daca nu cumva te incadrezi - in functie de virsta si studiile pe care le faci - pe prevederile legii 19/2000 care spun ca perioada de studii reprezinta vechime in munca, si atunci n-ar mai trebui sa platesti nimic pe durata studillor.
din pacate nu ma incadrez in acele studii fiindca am terminat de mult facultatea si un master deci este clar ca trebuie sa platesc contributiile.
Daca fac contract si platesc e ca si cum as avea vechime in munca si nu-mi afecteaza cu nimic pensia nu? adica vor fi considerati ani "lucrati" d.p.d.v. al pensiei prin simplul fapt ca am platit taxele?
corect. se va considera ca "ai muncit" - respctiv ai platit contributii socielae, deci vei avea dreptul la pensie. ai grija insa, ca in functie de suma platita ca si contributii sociale se va calcula si pensia - o sa ai posibilitatea de a alege sa platesti contrib sociale (vreo 20 si ceva - putin la suta) pe o suma pe care tu o vei determina - intre un sfert din salariul minim pe economie si vreo 45-50 mil (plafon maxim) in fiecare luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de trecere la o noua transa de salariu 2000andronache 2000andronache va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: - perioada de facultate poate fi considerate vechime in invatamant pentru trecerea intr-o noua transa de ... (vezi toată discuția)
Facultatea=vechime dalis dalis as vrea sa stiu daca facultatea e considerata vechime in urmatoarele conditii: am lucrat din timpul facultatii pe post de 'functionar' stare care a continuat ... (vezi toată discuția)
Plata cas pt.program de 2 ore/zi savuvirgil savuvirgil Buna ziua ! In perioada (oct.2005-sep.2008)am lucrat la o firma part/time 2 ore /zi si nu stiu daca a fost platit CASul. Daca nu a fost platit pot sa-l ... (vezi toată discuția)