avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract captiv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract captiv

Captiv in contract.

M-am inscris anul trecut la masterat. Cerinta pt. absolvirea anului este acumularea a 60 puncte de credit. (30 per semestru.) Atata prevede regulamentul pt. a putea finaliza studiile si a te prezenta la examenul final (cu lucrarea de diploma).

Pe langa materiile obligatorii si necesare pt. a obtine cele 60 de puncte, studentul poate sa aleaga in plus materii optionale. Creditul acestora este peste necesarul obtinerii diplomei.

Entuziasmat fiind, am ales in primul an o asemenea materie optionala si am trecut-o in cotnractul de scolarizare.
Ulterior insa n-am putut participa la cursurile acestei materii. (Probleme in familie, parintii bolnavi.)
Aceasta materie mi-a fost trecuta pe anul urmator (acuma sunt in anul 2) ca si restanta. Si n-am participat nici anul acesta. (Problemele is aceleasi, s-au mai agravat.)

Din motiv ca nu am luat examenul la aceea materie, nu pot sa-mi dau examenul final, deci nu pot sa-mi iau diploma. Iar facultatea nu ma lasa sa renunt la aceasta materie. (Desi ea este peste cerinta minima pt. a termina facultatea.) Zice ca este in contract si trebuie s-o absolv.

Este asta acceptabil legal?
Nu eu le datorez ceva ce imi pot ei imputa, din contra eu as renunta la ceva ce am platit. (Inclusiv as plati taxa de restanta.)
Sunt captiv in contract, fara sa datorez facultatii nimic si fara sa nu fi indeplinit cerintele contractului intocmit cu un singur scop: terminarea facultatii.

Cumva e ca si cum as cumpara o casa, as plati in plus sa se faca un gard in jurul ei si daca vreau sa renunt sa se faca acel gard (dupa ce l-am si platit) mi s-ar spune ca fara gard nu mi se da nici casa (pe care am platit-o si aia).

Idei cum scap de aceea materie? Pe cale amiabila, de intelegere n-a mers.

Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 20:05, 17 Februarie 2022
Materia este optionala in sensul ca alegi ce materie sa fie din mai multe optiuni, nu are treaba cu promovarea ei.
Poti avea 8 materii in semestru, dar una optionala, adica aleg studentii ce studiaza din mai multe. Nu inseamna ca a 8-a materie nu e nevoie a fi promovata.
Tot in contract scrie (sau ar trebui) ca pentru inscrierea la sustinerea licentei trebuie promovate toate materiile.
Taxa de restanta nu reprezinta taxa pentru a promova materia, ci taxa pentru re-examinare.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2022
Ionut198x, utilizator
Am incurcat eu denumirile.
Pt. a acumula cele 30 de credite/semestru, singura conditie de a intra in examenul final, exista materii obligatorii. Apoi exista materii optionale, adica mai multe materii cu acelasi nr. de puncte de credit si alegi una dintre ele, care o absolvi.
Dupa aceea exista materiile facultative. (Aici am incurcat denumirile.)

Materia facultativa are si ea un nr. de credite, dar astea nu pot intra in cele 30 ci vor fi deasupra si este o alegere a studentului daca vrea sa-si ia asemenea materii. (Poate lua cate vrea.)
Problema este, ca nu vor sa ma lase sa abandonez aceasta materier facultativa pe care am ales-o. Desi dupa intelegerea mea eu am facut un contract de scolarizare a carui scop este primirea diplomei de master. Cerintele pt. a atinge acest tel, le-am indeplinit, acumuland semestrial 30 de credite.
Cum pot fi impiedicat de o materie facultativa, asumata peste cerinta necesara? Fata de un student care nu si-a ales nici o materie facultativa, sunt dezavantajat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu universitatea dumitrescuandrei dumitrescuandrei Sunt student la universitatea UMFST din Tg. Mures. In 2016 am inceput studiile universitare la o specializare care dureaza 3 ani. La sfarsitul ultimului an de ... (vezi toată discuția)
Restante si licenta... Sunt studenta in anul trei la antropologie, si pana acum nu am mai avut nici o restanta. In sesiunea acesta de pe sem 1 al anului terminal am o restanta la ... (vezi toată discuția)
Studii necesare unui avocat Alina B. Alina B. am licenta data la alta facultate si acum incep masterul acolo. Intre timp citesc si invat autodidact si dupa bibliografia de la facultatea de drept. am aflat ... (vezi toată discuția)