avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Renunțare la judecată
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Renunțare la judecată

Am deschis o acțiune în contencios la Judecătoria de sector. În prezent suntem în faza în care eu am depus cererea de chemare în judecată și am primit întâmpinarea din partea apărătorului celeilalte părți, împreună cu citația cu data primei înfățișări. Aș vrea să renunț la judecată înaintea termenului primei înfățișări, adică 7 aprilie 2022.
Va fi nevoie de acordul celeilalte părți, având în vedere stadiul în care a ajuns demersul meu?
Vă mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2022
claudiasubotin, utilizator
Cel mai recent răspuns: claudiasubotin , utilizator 16:30, 26 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

claudiasubotin a scris:

Vă mulțumesc pentru răspuns.
Dacă îmi permiteți, încă o singură întrebare. Trebuie să prezint instanței o motivare pentru acțiunea de renunțare? În exemplul de formular care se găsește pe internet pentru îndrumare, nu apare o astfel de opțiune.
Încă o dată vă mulțumesc.



Cererea de renuntare la judecata nu se motiveaza.


Potrivit art. 406 din Codul de procedura civila,

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.

(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2022
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Vă mulțumesc mult pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la o actiune litigioasa mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Sunt reclamanta intr-o actiune civila si vreau sa renunt. Trebuie sa motivez de ce vreau sa retrag actiunea respectiva? (vezi toată discuția)
Buna ziua - renunțarea la plângerea contravențională boghean boghean Am facut contestație la un proces verbal in cazul savarsiri unei contravenție testat cu aparat etilotest nu am nici o înfătisare din octombrie si as dori ... (vezi toată discuția)
Renuntare la partajul judiciar... raymona_r raymona_r Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea speta: In cazul unui partaj judiciar (intre frati, dupa decesul parintilor) inceput in 2013, daca reclamantul ... (vezi toată discuția)