avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna. Am o nelamurire. Dupa moartea mamei mele am avut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna. Am o nelamurire. Dupa moartea mamei mele am avut in familie ...

Buna. Dupa moartea mamei mele am avut in familie o succesiune. Tatal meu vitreg, a renuntat la partea lui de mostenire si a ramas cu partea ce i-a cuvenit din casatorie. (1/2) Eu am fost, astfel, singurul mostenitor.
Dupa doi ani, m-am gandit sa-i platesc aproximativ jumatate din ceea ce a renuntat…(pentru care acum imi pare rau) dar mi-a cerut sa-l platesc pentru intreaga parte la care a renuntat, pe motiv ca decizia lui de a renunta era influentata de mine si de rude.
Intrebarea mea este. Poate sa ceara anularea sau modificarea certificatului de mostenitor si poate sa ma oblige, prin lege, sa il platesc pentru ceea ce a renuntat acum doi ani?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2022
Aquavia32, utilizator
nu.
Poate cere, dar nu are nicio sansa.
multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2022
Aquavia32, utilizator
Exista o perioada de timp, dupa care nu mai poate cere anularea sau modificarea, in instanta?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Anulare pentru ce?
Modificare pentru ce?

Declaratiile de renuntare la mostenire sunt irevocabile.
Prin exceptie, renuntarea poate fi revocata numai daca sunt indeplinite 2 conditii :
1. succesiunea este inca in termen (nu s-a implinit 1 an de la deces)
2. mostenirea nu a fost acceptata de ceilalti mostenitori (ceea ce nu mai este cazul din moment ce dvs ati acceptat succesiunea, ati ramas unic mostenitor si s-a eliberat deja certificatul de mostenitor).
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor Robesspiere Robesspiere Poate fi contestata si anulată moștenirea acceptată de 1 mostenitor si la care alti doi moștenitori au renunțat? (vezi toată discuția)
Contestare, anulare eu12 eu12 Am facut contract de vanzare -cumparere cu mama mea care a murit mai bine de 10 ani, iar fratele meu vine acum si spune ca el nu stia de contract si ca va cere ... (vezi toată discuția)
Retractarea renuntarii la mostenire in instanta danaana danaana Buna seara, am dat o declaratie de renuntare la masa succesorala fara sa stiu ca dupa moartea tatalui meu au ramas bunuri Am stiut doar de o casa la tara unde ... (vezi toată discuția)