avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ucidere la cererea victimei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ucidere la cererea victimei

noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188.
intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de vinovatie a culpei.
sau numai cu intentie?
multumesc
alina_vi a scris:

noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188.
intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de vinovatie a culpei.
sau numai cu intentie?
multumesc


Este vorba de intentie.Culpa este exclusa.

Este teribil de contestat acest concept.Doar in Olanda ( daca nu gresesc ) este admisibila o asemenea actiune impotriva vietii persoanei.
In rest se pedepseste cu inchisoare in cuantum suficient de mare cat sa va faca ca nici macar sa nu va ganditi la asa ceva.

avocat Claudiu Lascoschi
Se spune ca dreptul la viaţă al persoanei este un drept absolut şi indisponibil. Este acceptat de toată lumea că viaţa omului se bucură de protecţie penală indiferent de capacitatea de a trăi, indiferent de speranţa de viaţă sau de interesul de a trăi, indiferent de vârsta persoanei sau starea sa de sănătate.Totusi,se poate trage concluzia ca acest drept nu ar fi unul absolut, prin aceea că în anumite împrejurări acest drept ar putea fi încălcat, spre exemplu în cazul pedepsei capitale( la noi nu mai este cazul). Toţi autorii acceptă că acest drept este absolut dar trebuie pusă în discuţie şi ipoteza în care acest drept este încălcat, de exemplu în cazul uciderilor comise în timp de război. Dacă acest drept ar fi unul absolut atunci nu ar putea fi încălcat în nici o împrejurare. În realitate , deşi de dorit o astfel de interpretare, ea este uneori limitată la situaţia de principiu, adică în principiu dreptul la viaţă este unul absolut dar în anumite situaţii speciale se poate deroga de la acest caracter absolut al dreptului. Este şi situaţia euthanasiei pasive când medicul decide că nu ar nici un sens să mai lupte prin orice mijloace pentru salvarea vieţii deoarece decesul este inevitabil.Un alt aspect este si acela de a stabili dacă viata este un drept indisponibil sau nu. În situaţia în care este incriminată euthanasia , nu se poate vorbi insa de un drept disponibil al persoanei pentru că, deşi ea îşi dă acordul cu privire la uciderea sa , consimţământul său nu are valoarea unei cauze justificative pentru acela care care ar efectua euthanasia.

Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infrctiune corinuta corinuta exista vreo diferenta intre omor si omor fapta consumata....am gasit intr-un text si nu inteleg de ce se gasea sub aceasta forma..... (vezi toată discuția)
Mai exista tentativa de omor? fufufu fufufu Avand in vedere ca se aplica mereu legea mai favorabila faptuitorului ... iar noul cod penal pune la vatamare corporala grava - punere in primejdie a vietii ... (vezi toată discuția)
Speta Mariana_22 Mariana_22 Va rog frumos daca ma puteti ajuta .Cum se incadreaza urmatoare fapta: o persoana planuieste sa ucida un om .savarseste fapta ,dar in urma constatarii ... (vezi toată discuția)