avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Parintii mei sunt decedati , pana la acest ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Parintii mei sunt decedati , pana la acest moment ...

Buna ziua,
Parintii mei sunt decedati , pana la acest moment nu am dezbatut mostenirea , insa cineva doreste sa lucreze un teren agricol (vie) pentru care tatal meu detine Titlu de proprietate.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca dau in folosinta, cu titlu gratuit, (singura pretentie din partea mea fiind ca numitul sa plateasca impozitul pe acel teren) ,persoana care urmeaza sa cultive acel teren , va putea ridica vreo pretentie in momentul in care voi dori sa vand terenul sau sa-i dau o alta utilitate ? Va elibera terenul sau va putea ridica pretentii ? Imi poate afecta cu ceva calitatea mea de mostenitor de drept.? Acum am fost de acord sa fac un ""bine"" unor tineri care ar dori sa lucreze terenul intrucat acesta este nefolosit dar nu as vrea sa apara alte aspecte, de natura juridica care sa-mi afecteze calitatea de mostenitor de drept.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: maria tofan , utilizator 11:54, 2 Martie 2022
Buna ziua, cedarea folosintei nu are cum sa va afecteze dreptul de proprietate izvorat din calitatea dvs. de mostenitor. Mai departe, daca va poate conditiona intr-o oarecare masura sau ingreuna dreptul dvs . de dispozitie (de a vinde ) depinde de clauzele pe care le semnati.
Multumesc !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pot sa ridice pretenții, cu privire la plata impozitului pe care dânșii nu îl datorau. Mai exact, sa va ceara restituirea sumei.
Impozitul se achita de proprietar.
Ceea ce vreți dvs nu e tocmai ok.
În primul rand, ca vreți sa dispuneți de un teren pentru care nu aveți acte de proprietate.
În al doilea rand, vreți sa faceți "un bine" unor oameni, punandu-i la plata pentru ceva ce nu e treaba lor, pentru ca în caz de se ivește vreun cumpărător, spus pe românește, sa le dați cu flit, având și pământul lucrat și impozitul plătit la zi.
Corect și legal este sa dezbateti moștenirea după părinți, sa deveniți proprietar cu acte în regula, după care sa dați terenul în arenda pentru o perioadă determinata.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2022
raluk0207, utilizator
Pueti arenda si in calitate de avanzi cauza inainte de dezbaterea succesiunii cu recomandarea ca este bine sa dezbateti si succesiunea. Impozitul este in sarcina proprietarului, astfel ca daca prin contractul de arendare treceti aceasta obligatie in sarcina arendasilor, va puteti recupera aceste cheltuieli de la dansii.
Buna dimineata,
Cred ca nu am fost prea explicita cu speta respectiva..
In primul rand nu vreau sa dispun de un teren pentru care nu am acte de proprietate, pentru ca, corect, nu am dezbatut inca mostenirea , dar am titlul de proprietate al parintelui meu decedat si platesc impozit, in fiecare an de la decesul acestuia. Impozitul se achita de proprietar, iarasi corect dar acesta fiind decedat, eu in calitate de fiica am platit si platesc toate impozitele catre stat, incluzand si acest teren ( vie) pentru care am platit deja impozitul. Dar nu asta era solicitarea mea.
Mai mult nu eu am dorit sa dau terenul spre a fi lucrat , solicitarea a venit din partea unor tineri care cresc animale si care au vazut ca nu se mai ocupa nimeni de teren si ar dori sa cultive acolo porumb etc...
In concluzie dau un teren spre a fi lucrat, nu am cerut nimic la schimb doar sa-mi restituie impozitul si asta incepand cu anul viitor (impozitul reprezinta o suma modica de 50-60 Ron) dar la momentul cand voi dori sa vand , respectivii sa-mi restituie terenul fara sa ridice alte pretentii. Asta era de fapt rugamintea mea de a primi sprijinul specialistilor si nu faptul ca as dori sa le dau ""cu flit"" cum spuneti d-voastra.
M-am gandit la faptul ca la momentul cand voi dori sa dispun de terenul meu, respectivul ar putea ridica pretentii, nu stiu , ca a facut un gard, ca a plantat un copac....ca are nu stiu ce cultura care trebuie adunata ...etc.
Multumesc!
Cu respect!

Alte discuții în legătură

Mostenitor sezinar enache ramona enache ramona Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de mostenitor sezinar , pot incheia un contract de arenda avand ca obiect un teren agricol, pana la definitivarea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract arenda deliacoseri deliacoseri Subiect: contract de arenda cu firma in faliment Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un sfat vizavi de rezilierea unui contract de arenda. Societatea cu care ... (vezi toată discuția)
Dare teren în folosință CorIrina CorIrina Există un titlu de proprietate pe un defunct cu o suprafață de teren. Soția defunctului trăiește și vrea să îi dea nepotului în folosință o ... (vezi toată discuția)