avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Parintii mei sunt decedati , pana la acest ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Parintii mei sunt decedati , pana la acest moment ...

Buna ziua,
Parintii mei sunt decedati , pana la acest moment nu am dezbatut mostenirea , insa cineva doreste sa lucreze un teren agricol (vie) pentru care tatal meu detine Titlu de proprietate.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca dau in folosinta, cu titlu gratuit, (singura pretentie din partea mea fiind ca numitul sa plateasca impozitul pe acel teren) ,persoana care urmeaza sa cultive acel teren , va putea ridica vreo pretentie in momentul in care voi dori sa vand terenul sau sa-i dau o alta utilitate ? Va elibera terenul sau va putea ridica pretentii ? Imi poate afecta cu ceva calitatea mea de mostenitor de drept.? Acum am fost de acord sa fac un ""bine"" unor tineri care ar dori sa lucreze terenul intrucat acesta este nefolosit dar nu as vrea sa apara alte aspecte, de natura juridica care sa-mi afecteze calitatea de mostenitor de drept.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: maria tofan , utilizator 11:54, 2 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"M-am gandit la faptul ca la momentul cand voi dori sa dispun de terenul meu, respectivul ar putea ridica pretentii, nu stiu , ca a facut un gard, ca a plantat un copac....ca are nu stiu ce cultura care trebuie adunata ...etc."

Pai cam asta presupune folosinta. Daca dvs nu doriti sa dati terenul spre a fi lucrat, nu il dati.
Daca ati dezbate succesiuna dupa parinti, dobandind calitatea de proprietar, puteti incheia cu tinerii un contract de uzufruct pe o perioada determinata sau de comodat sau de arenda sau de inchiriere, in care sa specificati in mod neechivoc drepturile si obligatiile fiecarei parti.


Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu confundati "a dispune" cu a vinde. Ca sa intelegeti mai exact, din punct de vedere juridic chiar si atunci cand cedati doar folosinta terenului inseamna ca "dispuneti". Ca sa puteti dispune in mod legal de teren trebuie sa fiti proprietar/mostenitor cu acte in regula. Faptul ca titlul cu numele tatalui dvs pe el se afla in posesia dvs si ati platit impozitul nu inseamna nimic si nu va confera drepturi asupra terenului, nici macar pe cel de a "ceda" folosinta, pentru ca nu puteti ceda in mod legal ceva ce nu va apartine in mod legal. In rest, orice ati face se cheama "mica intelegere" cu potential mare de viitoare incurcaturi si complicatii.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
urzi3, utilizator
Multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor sezinar enache ramona enache ramona Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de mostenitor sezinar , pot incheia un contract de arenda avand ca obiect un teren agricol, pana la definitivarea ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract arenda deliacoseri deliacoseri Subiect: contract de arenda cu firma in faliment Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un sfat vizavi de rezilierea unui contract de arenda. Societatea cu care ... (vezi toată discuția)
Dare teren în folosință CorIrina CorIrina Există un titlu de proprietate pe un defunct cu o suprafață de teren. Soția defunctului trăiește și vrea să îi dea nepotului în folosință o ... (vezi toată discuția)