Buna,
imi poate spune cineva in cazul in care firma a inregistrat pierdere in anii precedenti, daca pot stinge aceasta pierdere din aportul administratorului? daca pierderea este de 30000 si aportul meu este de 35000 se poate ca acesti bani sa ramana in firma si sa acopar pierderea sau pierderea se stinge numai cu profitul?
Daca se poate v-as ruga sa-mi ziceti si legea conform careia se stinge pierderea.
Art 19 din L contab 82/1991:
"(4) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor."
Fara a avea pretentia ca stiu raspunsul la intrebarea dvoastra, eu cred, cf prevederilor actuale, ca puteti majora capitalul social cu sumele din ct 4551 (asta cu siguranta se poate) iar apoi sa-l diminuati pt acoperirea pierderii.
Bineinteles ca aceste operatiuni costa.
@t.simona , eu cred ca userul a vrut o solutie simpla si legala , nu complicatii inutile .
Codul fiscal in vigoare reglementeaza la art 26 cum sunt recuperate pierderile fiscale :
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
(2) Pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care îşi încetează existenţa prin divizare sau fuziune nu se recuperează de către contribuabilii nou-înfiinţaţi sau de către cei care preiau patrimoniul societăţii absorbite, după caz.
(3) În cazul persoanelor juridice străine, prevederile alin. (1) se aplică luându-se în considerare numai veniturile şi cheltuielile atribuibile sediului permanent în România.
(4) Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe venit şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.
(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
Deci raspunsul este negativ , adica nu puteti recupera pierderea folosind aportul creditor al administratorului .
In codul fiscal nu este vorba decit de implicatiile asupra impozitul pe profit a pierderilor din anii precedenti, fara a vorbi despre toate modalitatile de acoperire ale acestei pierderi.
Pentru acoperirea pierderii exista alte legi.
Va dau dreptate in ceea ce priveste imposibilitatea acestei solutii simple, adica a face o nota simpla pe baza unei decizii a asociatilor/actionarilor.
O solutie ramine insa cea expusa de mine in prima postare (cu toate implicatiile financiare).
Pai ca sa majoreze capitalul social in modul asta trebuie sa fie facuta o expertiza contabila si in urma acestei expertize se poate majora capitalul social , asa ca este o operatiune mai complicata si de durata care nu duce la efectele scontate .