avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general stingere pierdere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

stingere pierdere

Buna,
imi poate spune cineva in cazul in care firma a inregistrat pierdere in anii precedenti, daca pot stinge aceasta pierdere din aportul administratorului? daca pierderea este de 30000 si aportul meu este de 35000 se poate ca acesti bani sa ramana in firma si sa acopar pierderea sau pierderea se stinge numai cu profitul?
Daca se poate v-as ruga sa-mi ziceti si legea conform careia se stinge pierderea.

Multumesc,
Loredana
Cel mai recent răspuns: Lilicaa , utilizator 10:52, 25 Octombrie 2010
#-o#-o#-o
Ma-ti bagat in ceata sau mai rau m-am bagat singura.
cineva de la financiar m-a invatat aproximativ ca dl.manea, adica sa fac o hartie prin care HGA este de acord sa acopere pierderea din aport, nu mi-a zis nimic de marire de capital, de mers la registru comertului, nimic de genu asta.
Dupa ce am citit din experienta dvs am vb cu contabila si i-am spus dorinta mea de a mari capitalu din aport si apoi din capital acopar pierderea.NU EXISTA ASA CEVA! a fost raspunsul dumneaei.
In cazul in care, presupunem ca in 2010 as obtine un profit de 35.000 ,as mai plati impozit pe profit de 16%in cazul in care as acoperi cu el pierderea din anii precedenti?

Multumesc mult
Nu stiu daca ati citit primul meu raspuns , dar acolo am scris cum poate fi acoperita pierderea .

Deci daca anul asta obtineti profit , nu platiti impozit pe profit pana nu acoperiti pierderea din anul anterior .
Intrebarea initiala era aceasta:

loredana.m a scris:

Buna,
imi poate spune cineva in cazul in care firma a inregistrat pierdere in anii precedenti, daca pot stinge aceasta pierdere din aportul administratorului? daca pierderea este de 30000 si aportul meu este de 35000 se poate ca acesti bani sa ramana in firma si sa acopar pierderea sau pierderea se stinge numai cu profitul?
Daca se poate v-as ruga sa-mi ziceti si legea conform careia se stinge pierderea.

Multumesc,
Loredana

si primul raspuns (si care s-a dovedit cel mai bun, dupa parerea mea) era acesta:

t.simona a scris:

Art 19 din L contab 82/1991:
"(4) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor."

Fara a avea pretentia ca stiu raspunsul la intrebarea dvoastra, eu cred, cf prevederilor actuale, ca puteti majora capitalul social cu sumele din ct 4551 (asta cu siguranta se poate) iar apoi sa-l diminuati pt acoperirea pierderii.
Bineinteles ca aceste operatiuni costa.

Remarca facuta ulterior:

romania inedit a scris:

@t.simona , eu cred ca userul a vrut o solutie simpla si legala , nu complicatii inutile .
[...]

este nefondata, daca judecam prin prisma raspunsurilor ce au urmat.

Scopul userului care a pus intrebarea cred ca este sa-si aduca firma pe linia de plutire.
Da, poate, pierderea din ultimii 5 ani din contul 117, in contul 121 este pierderea anului curent, dar o acoperire temporara in acel termen de 5 ani, cand expira cei 5 ani in cele din urma tot din profit trebuie acoperita.
Pana la 5 ani aportul patronului cu hotarare AGA, dupa cinci ani marire de capital la ONRC cu expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperire pierdere ani precedenti contexaudit2 contexaudit2 buna ziua! as avea o problema cum se poate acoperi pierderea din anii precedenti 1. prin inregistrare contabila 455=117 fara sa ajungi la registrul ... (vezi toată discuția)
Acoperirea pierderilor din anii precedenti iolanda nyulas iolanda nyulas Societatea in cauza inregistreaz pierderi incepand din anul 2006.pe perioada 2006-2008 realizeaza pierderi din lipsa de venituri fiind o activitate de ... (vezi toată discuția)
Capital propriu negativ la bilant 2009 STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, as dori sa stiu cum se trateaza capitalurile proprii negative. Societatea are o pierdere din 2009 de acoperit iar la finelele anului nu a acoperit-o ... (vezi toată discuția)