Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema,detin o garsoniera din luna august anul trecut si pina in prezent nefiind in tara ,nu am putut citi apometrul apa si sa il transmit asociatiei,acum l-am citit am transmis ,si am de plata o anumita suma,pt un consum estimat din luna august si pina in ianuarie ,acum intervine problema din august si pina in prezent ,mi s-au oprit de fiecare data cate o anumita suma in fiecare luna,suma fiind trecuta atat la apa calda ,cat si la apa rece,am intrebat dupa gindirea mea presedintele blocului,daca accea suma platita pina acum,se scade din totalul sumei si a consumului real emis in ianuarie,raspunsul a fost nu ,accei bani au fost platiti pentru ca v-am trecut la pausal,apoi mi-a spus ca sunt pierderi,intrebare este in regula?pierderile si pausalul sunt acceleasi chestii? daca ma trecut la pausal,am platit ,iar acum ce fac mai platesc odata o parte din accest consum?va multumesc pt raspuns si rabdare.
e firesc, nu ati dat citirile, ati fost trecut la pausal. Doar ca la pausal se pune pe numar de persoane. Fiind zero persoane consumul trebuia sa fie zero !
Atat timp cat dv nu detineti aparate individuale de contorizat consum utilitati,conform disp in vigoare repartizarea consumului se face in sistem pausal,care in cazul in care dv ati informat oficial asociatia d eproprietari ca apartamentul nu este locuit deci nu exista consum individual,nu ar fi trebuit sa vi s ecalculeze consum utilitati
In cazul proprietarilor care nu locuiesc efectiv in imobil minimum 15 zile/luna,pentru a indeparta impuneri nereale,proprietarul are dreptul sa informeze oficial asociatia de proprietari care urmeaza sa verifice situatia,sa aplice sigiliu pe vana utilitati,sa incheie proces verbal si astfel exista certitudinea ca nu se realizeaza consum apa
@paula38,
Se vede treaba ca la dvs. in asociatie nimeni nu se preocupa de respectarea legislatiei in privinta repartizarii costurilor pentru utilitati, dar nici nu se gaseste nimeni sa va informeze ce aveti de facut in cazul in care un proprietar pleaca din locuinta pentru o perioada mai mare de timp ;
In cazul dvs., trebuia, printr-o notificare sa anuntati as. prop. despre intentia dvs. de a nu mai loci in proprietate pe o anumita perioada de timp si daca in locuinta mai ramane cineva sau nu;
Pe acea notificare (inregistrata la sediul asociatiei), trebuia sa prezentati indecsii apometrelor, eventual de invitat responsabilul cu citirea apometrelor sa verifice declaratia dvs.;
In mod normal, asociatia nu trebuia sa va mai repartizeze costuri cu apa rece, apa calda, canalizarea;
Repartizarea costurilor in pausal se face atunci cand in blocul / scara dvs., consumul de apa se face fara apometre sau cand, desi proprietarul detine apometre, nu se ingrijeste sa declare consumul la asociatia , o perioada mai mare de timp;
Faza cu pierderile , este o alta situatie: furnizorul dvs. are un contract de furnizare cu asociatie si constata ca in luna xx, consumul de apa este de exemplu, 125 mc, dar cand asociatia aduna consumurile declarate de catre fiecare proprietar, constata un total de 115 mc; aceasta diferenta se numeste generic " pierdere" cu toate ca de fapt nu este o pierde in adevaratul sens al cuvantului; aceste " diferente" au mai multe cauze, pe care, daca vreti, le putem discuta;
In final, daca dvs. ati anuntat in scris asociatia ca lipsiti o anumita perioada de timp, ca in locuinta dvs. nu a mai locuit nimeni, asociatia nu trebuia sa va repartizeze coasturi cu apa rece, calda, canalizarea.
Trebuie sa faceti o contestatie in acest sens si daca aveti probleme, le putem discuta, aici pe forum.
Succes!