avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema cu plata ordinelor bancare ale asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema cu plata ordinelor bancare ale asociatiei

Buna ziua. Ma confrunt cu o situatie neplacuta si as dori sa ma lamuriti. Eu i-am donat baiatului meu in 2016, apartamentul prin act notarial, astfel incat el este acum proprietarul apartamentului, iar eu am uzufruct viager.

In 2018, am facut la Notariat o procura prin care el m-a imputernicit pe mine sa il reprezint in Adunarile Generale ale Asociatiei de propietari si sedintele Comitetului Executiv. In baza acestei procuri, eu am de devenit membru al Comitetului Executiv al Asociatiei, prin vot, in Adunarea Generala. Acea procura s-a expirat in mai 2021. Am uitat ca acea procura s-a expirat, si am anuntat telefonic contabila asociatiei despre acest lucru abia in septembrie, ca nu mai pot semna ordinele bancare pentru plata utilitatilor.

Presedintele asociatiei ma ameninta ca ma va da in judecata intrucat, sustine el, ca eu refuz nejustificat sa semnez ordinele de plata prin banca. Presedintele invoca in acest conrtext, art. 55, alineatul 8 din Legea 196/2018, precum si Codul Civil, art. 1516, art. 1526. Articolul 55 din Legeq 196/2018 se refera strict la demisia unui memru al Comitetului Executiv. Eu nu mi-am prezentat demisia, si nu mai pot semna pentru ca mi s-a expirat acea procura. Nu mai este o alta persoana care sa aiba dreptul stabilit de coumn accord cu banca, sa semneze ordinele de plata. Eu am sugrat presedintelui sa organizeze Adunare Generala in vederea cnstituirii unui nou Comitet Executiv. Presedintele nu a organizat din 2018 pana acum, nici o adunare generala. Si nu doreste sa orgnizeze nici acum. Iar eu nu doresc sa se reinnoiasca acea procura. Baiatul meu care este propietar, nu a participat niciodata la nici o sedinta a asociatiei, ci doar eu in baza procurii.

In acest context conturat, as avea cateva intrebari:

1) Cenzorul asociatiei a spus ca nu ar fi trebuit ca notariatul sa-mi intocmeasca procura amintita, intrucat Legea 196/2018 nu vorbeste de procura ci doar de propietari. In cazul care eu am uzufruct viager, acea procura a fost valabila ? Aveam dreptul sa fac parte din comitetul executiv prin acea procura ?

2) Avand in vedere ca articolul 55 din Legea 196/2018 se refera strict la demisie, eu daca nu mi-am prezentat demisia, ci doar mi s-a expirat procura, pot fi obligata sa semnez oridinele de plata sau/si reinnoiesc procura ?

3) Avand in vedere ca aveam procura expirata si am uitat data expirarii, si am semnat in aceste conditii inca 3 luni acele ordine de plata. Acele ordine erau in alb si aveau scrise doar numele furnizorilor, fara suma si fara data. Pot fi sanctionata legal pentru acest lucru ? Presedintele asociatiei poate fi si el sanctionat pentru ca ma rugat sa semnez si a acceptat aceste semnaturi in alb ? (Eu am semnat astfel ca sa-l ajut.)

4) Am citit articoele din Codul Civil mentionate mai sus si nu le inteleg. Acele articole au vreo legatura cu situatia descrisa ?
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2022
Ruxandra15, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:16, 28 Februarie 2022
De ce semneaza un membru al comitetului op-urile pentru banca?? Este treaba presedintelui. Sa mearga la banca cu pv in care a fost ales presedinte, buletinul si sa modifice .
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2022
vali m, utilizator
Conform disp L nr 196/2018 echipa manageriala a asociatieid e proprietari este aleasa de catre participantii la adunarea generala care pot alege dintre membrii proprietari
Legiuitorul nu a prevazut varianta numirii de catre membrul comitetului al unui delegat membru de familie
Procura notariala isi poate produce efecte nedorite de catre dv numai in cazul in care urmare semnaturilor pe documente ati cauzat prejudicii asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie comitet executiv carmen.e.ciobanu carmen.e.ciobanu Buna seara! Cum se procedeaza in cazul in care doresc sa demisionez din calitatea de membru in Comitetul Executiv insa nimeni nu doreste sa ocupe aceasta ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva ... Theoleo2009 Theoleo2009 Asociatia de proprietari a blocului nu are presedinte de ceva vreme. Contul a fost inchis si nu se poate deschide altul decât daca administratorul este ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv ... Vali P. Vali P. In ce conditii poate fi inlocuit un membru al comitetului executiv care tocmai a fost ales acum 2 luni? Daca de exemplu si-ar fi dat demisia sau ar fi fost ... (vezi toată discuția)