avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua! Am permisul suspendat pe 90 de zile. Am ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua! Am permisul suspendat pe 90 de zile. Am contestat ...

Bună ziua! Am permisul suspendat pe 90 de zile. Am contestat în justiție procesul verbal, dar termenul nu a fost stabilit. Deja permisul e reținut de 30 de zile și am susținut examenul pt redobândirea permisului. Dacă fac solicitare sa mi se returneze permisul pe perioada desfasurarii procesului și pierd în instanta, atunci sunt nevoit sa predau permisul pt o perioada de 90 de zile sau se scade perioada în care permisul a stat la politie? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2022
Ronix, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:06, 2 Martie 2022
Din momentul in care ati introdus plingerea contraventionala si v-a fost admisa va puteti lua pemisul inapoi, nu mai e suspendat. Primele 15 zile dupa retinere nu se iau oricum in calcul la suspendare, pentru a va putea exercita dreptul de a va adresa instantei. Trebuia sa-l cereti inapoi, asa cum e specificat la art. 118 din OUG 195/2002:
Art. 118
(2) Plângerea suspendă executarea amenzii și a sancțiunii contravenționale complementare dispuse prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției de la data înregistrării la judecătoria prevăzută la alin. (1).
(3) Dovada înregistrării plângerii contravenționale se realizează printr-un document emis de către instanța de judecată sau printr-un extras din portalul instanțelor de judecată www.portal.just.ro și se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanță ce asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convențional al acestuia, la unitatea de poliție din care face parte agentul constatator, care efectuează mențiunile corespunzătoare în evidențe. Permisul de conducere reținut se restituie personal titularului sau reprezentantului convențional al acestuia. În situația transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenționale prin mijloace de comunicare la distanță, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convențional al acestuia, unitatea de poliție din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reținut la adresa de corespondență indicată în cuprinsul cererii.
[ link extern ]
Prin urmare nu aveti ce zile sa solicitati. a vi se scadea.
Daca pierdeti procesul:
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției sau a admis-o în parte, menținând sancțiunea contravențională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești.

Puteti sa va reduceti pedeapsa la 30 de zile, daca ati trecut testul, inainte de 1 februarie sau cu o treime, daca l-ati dat dupa (conform art. 104 si interpretarii legii de catre IGP).
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2022
latka, utilizator
Mulțumesc pt răspuns! O sa va prezint cazul meu sperând ca ma puteți ajuta cu un sfat. În data de 29 ianuarie(sâmbăta) ma aflam la părinții mei la țară urmând sa rămân pana duminica. Dupa_amiaza soția m a anunțat ca fetita mea în vârstă de 4 luni nu se simte bine și m am hotărât sa plec acasă. La masa de prânz băusem o bere, am așteptat 2 ore sperand sa iasă alcoolul în totalitate. Pe drum am fost oprit de un echipaj de politie și chiar eu le am spus de berea bauta. Mi am zis și ei ca probabil a ieșit dar o sa mi pună totuși epilotest ul. Mi a ieșit 0,1( adică jumătate din valoarea legala europeana de 0,2). Mi s_a spus ca voi rămâne fără permis 90 de zile, cu posibilitatea de reducere la 30 de zile prin susținerea examenului. Pe 31 ianuarie(luni) m am prezentat la sediul politiei sa susțin examenul, dar mi au spus ca se susține doar marțea, Miercurea și joia. M am reîntors joi, am dat examenul, dar nu mi au permis sa depun cerere pt reprimirea permisului în 30 de zile deoarece între timp legea se schimbase (de la 1 februarie) și nu mai am posibilitatea de a primi permisul înapoi în 30 zile, deși contravenția și punctele de amenda erau pe data de 29 ianuarie. Am făcut contestatie în instanta dar nu s a stabilit încă termenul. De 30 de zile am permisul la politie tocmai în ideea ca dacă pierd procesul, măcar sa mai scutesc din perioada de 90 de zile. Din ce mi ați spus dvs înseamnă că nu se considera nicio zi de suspendarea din cele 90, deși permisul e la politie de 30 de zile. Eu nu contest contravenția deși știu ca am greșit și recunosc, ci faptul ca nu beneficiez de prevederile legii existente la data când am comis contravenția. Credeți că e mai bine sa renunt la contestatie și sa mai aștept 60 de zile pana voi redobândi legal permisul? Data încă nu a fost stabilita. Mulțumesc mult pt răbdarea de a_mi citi postarea și pt eventualul răspuns.!
Pentru conducere sub influenta alcoolului nu se mai acorda reducere , dupa modificarile facute in noul cod rutier. Examenul era oricum obligatoriu (art. 106.1) si dupa codul rutier vechi, altfel mai luati un supliment de 30 de zile. Art. 104 modificat care nu va mai acorda reducere e intrat in vigoare de pe 31 ianuarie. Politia aplica doar ce spune IGP, chiar daca fapta e constatata pe 29 ianuarie. Adica data testului decide ce se aplica. In cazul dvs. nu va acorda nici o reducere. Veti avea permisul suspendat 90 de zile., suspendare care nu a inceput, chiar daca ati lasat {degeaba ) permisul la politie. Mai bine depuneti cerere de renuntare la judecata , nu vad rostul. Ce motivare ati invocat in plingere ca sa cistigati ? Nu ati cerut nici macar prelevare de probe din singe, care, daca ar fi aratat 0, aveati motiv.
Nu exista limita legala europeana de 0,2 mg/l in aerul expirat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
latka, utilizator
Mulțumesc pt răspuns! Dacă depun azi cerere de renunțare, înainte sa se stabilească data procesului iar pana în prezent nu am solicitat returnarea permisului, am șanse sa mi se ia în considerare cele 30 de zile la totalul de 90?.multumesc!
Incercati, nu va pot da un raspuns sigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie pv politia rutiera - o fapta din cele doua nu exista tescoandreas tescoandreas Buna ziua, Am fost oprit de un echipaj de la Politia Rutiera in aceasta seara. Am fost sanctionat contraventional cu Amenda contraventionala pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Buna seara! iin decembrie 2021 am avut un accident cu victima ... tudorascu f tudorascu f Buna seara! IIn decembrie 2021 am avut un accident cu victima pe trecerea de pietoni,s-a facut dosar penal. Pe data de 28.02.2022 am primit ordonata cu NUP si ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat pentru viteza stefanprisacariu stefanprisacariu Buna seara, Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile pentru depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h. Situatia este complicata, urmeaza sa ma mut din ... (vezi toată discuția)