Sotul meu a decedat in noiembrie 2021. Avem un copil de 8 ani.
Vreau sa incep demersurile pentru succesiune, insa as vrea sa clarific cateva aspecte inainte:
1. Pot stabili ce proprietati/drepturi sa le transfer direct copilului?
Spre exemplu:
- Avem in proprietate 2 imobile. 1 apartament respectiv o casa achizitionata printr-un credit imobiliar la care mai avem de platit cca. 15 ani rate la banca. Pot, in procedura de succesiune sa aleg sa trec dreptul de proprietate al acestui apartament 100% pe numele copilului?
- Pot alege ca sumele acumulate in contul de pensie pilon 2 al sotului sa fie transferate 100% copilului?
- actiunile detinute de sotul meu la diverse societati listate la BVB pot fi transferate 100% copilului?
2. Sotul detinea un pachet bancar cu o oferta foarte avantajoasa privind tarifele, comisioanele si ratele de schimb. Datorita acestui aspect, foloseam conturile RON, EUR aferente pachetului impreuna. Concret utilizam si eu intrenet-bankingul pentru plata majoritatii cheltuielilor curente, schimburi valutare, depozite si transferuri bancare.
Am continuat sa folosesc sume din aceste conturi si dupa decesul sotului.
Tinand cont de acest aspect, ar fi mai indicat sa transfer din aceste conturi sumele existente inainte de a incepe procedura de succesiune si sa nu declar acest pachet bancar la masa succesorala sau ar trebui sa nu mai fac nicio tranzactie pe aceste conturi si sa declar pachetul bancar la masa succesorala?
Mentionez ca sotul mai detinea un cont la o alta banca si acesta va fi declarat la masa succesorala.
Va multumesc pentru raspuns.
~ final discuție ~