Bună ziua, vin și eu cu o problemă neașteptată pentru mine.
Eu, am fost angajat din august 2021 la o sala de jocuri pe postul de barman. Ieri am primit vestea ca voi fi dat afara pe motivul ca administratorii lanțului acesta de cazino sunt ucraineni si ca nu prea mai au bani pentru a plăti salariile la tot personalul. Asa ca au decis sa mai taie din personal, si ceea ce deja au făcut-o la alte săli au demis si alti barmani, iar acum urmez eu la sala din orașul meu. Ceea ce mi se psre anormal e ca vor sa ma puna sa imi dau eu demisia dupa aproape 7 luni de munca. Cum ar trebui sa se proceseze legal sa primesc șomaj.. Ca vor sa se debaraseze foarte repede ca si cum nu as fi lucrat la ei..
Nu va dați demisia, lăsați angajatorul sa aibă iniţiativa încetării c.i.m.
Managerul, mi-a spus sa imi dau eu demisia. Ce ar trebui sa ii spun? Sa las loc de "bună ziua". Cam care ar fi temeiul legal in această situație? Pana acum, de cat lucrez nu am mai trecut prin șomaj si nu stiu cum ar trebui sa procedez..
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Incercati sa sesizati ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator.
pop_m
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ii spuneti frumos sa va inteleaga ca nu doriti sa va dati demisia, deoarece pierdeti dreptul la somaj, si sa va demita el cu desfiintarea postului.
Ar fi bine sa intelegeti si cum vor sa se reorganizeze - poate vor sa aduca pe altcineva (mai slab platit) pe postul acesta, caz in care nu ar fi de acord cu desfiintarea postului. Daca stiti ce vor sa faca, atunci e mai simplu sa gasim o litera din codul muncii care sa va permita sa va pastrati dreptul la ajutorul de somaj, dar sa fie si acceptabila pentru angajator.
camelian
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca va dati demisia nu aveti dreptul la somaj. Ca sa primesti somaj trebuie sa ai acumulat in ultimii 2 ani 1 an lucrat la program de 8 ore. Somajul calculeaza la 8 ore. Daca ai lucrat si part time trebuie sa ai in ultimii 2 ani 1 an lucrat indiferent la cate firme ai lucrat.
Somaj
cornelia1986
daca am lucrat la o firma din decembrie 2010 pana in aprilie 2012 si am plecat cu demisie,am stat 2 luni acasa si m-am reangajat la o firma cu contract de ... (vezi toată discuția)