avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Corectie cote / suprafețe gresite in intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Corectie cote / suprafețe gresite in intabulare

Buna ziua! Rugăm suport pentru rezolvarea următoarei situații:

1. Imobil:
a. Suntem proprietarii unui apartament dobandit prin CVC pe legea 112
b. Intr-un imobil alcatuit din curte in administrarea AFI (fiind proprietatea PMB)
c. Construcție formată din 6 apartamente, cu regim de înălțime parter - toate CVC cu AFI.
...

2. Situatie:
a. In incinta imobilului / condominiului au fost realizate mai multe construcții fără autorizație, de catre vecini.
b. In primăvara anului 2018 Politia Locala a constatat existența acestor construcții ilegale și consemnate în procesul-verbal.
c. In toamna lui 2018 o parte din construcțiile ilegale care au fost consemnate în PV-ul Poliției locale au fost intabulate, odată cu alte construcții, deși in nu existau CVC.
...

3. Acțiuni:
Acțiune 1: Am inițiat o acțiune de rectificare tabulara, însă instanța de fond a respins-o ca inadmisibilă cu următoarele motive:

“potrivit art.36 din Legea nr.7/1996 (forma în vigoare la 05.03.1997) “Orice persoană interesată poate cere rectificarea înscrierilor din cartea funciară dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă s-a constatat că:
1. înscrierea sau actul în temeiul căruia s-a efectuat înscrierea nu a fost valabil;
2. dreptul înscris a fost greșit calificat;
3. nu mai sunt întrunite condițiile de existenţă a dreptului înscris sau au încetat efectele actului juridic în temeiul căruia s-a făcut înscrierea;
4. înscrierea din cartea funciară nu mai este în concordanță cu situația reală actuală a imobilului.”

Si ca: “Referitor la excepția inadmisibilității, instanța reține că legea prevede expres că acțiunea în rectificarea cărţii funciare se deschide numai în cazul în care printr-o hotărâre judecătorească s-a stabilit vreuna din situațiile expres prevăzute de pct. 1-4 ale art. 36 din Legea nr. 7/1996 ( forma în vigoare la 05.03.1997) .”

Acțiune 2: Am initiat o solicitare către director OCPI prin care am sesizat lipsa compatibilitatii actelor de proprietate cu suprafetele si camerele din intabulare.
Ni s-a raspuns ca responsabilitatea pentru corectitudinea informatiilor tramsmise catre OCPI apartine exclusiv cadastristului (persoanei autorizate) care a intocmit documentatia si/sau proprietarului si ca ne putem adresa instantelor de judecata in cazul in care constatam nereguli. In plus, ni s-a comunicat ca registratorul de carte funciara nu are competenta de a intra pe fondul actului supus inscrierii ori de a face alte verificari cu privire la validitatea actelor.
...

Cum putem ataca incheierea de carte funciara, avand in vedere ca am aflat de intabulare abia anul trecut, cand am demarat si actiunea in instanta? Menționăm inca o data ca s-a intabulat o camera care nu apare in contractul de vanzare-cumparare si care nu a fost edificata prin autorizație de construire.
...

4. Căutăm soluție pentru rezolvarea situației( corecția cotelor / suprafetelor care nu apar în CVC-uri ) cu / fără reprezentare( opțional ).

Ne ajuta orice recomandari argumentate ( solutii, avocati sau experti ) pentru solutionare.
Multumim!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2022
VIAA, utilizator
Cel mai recent răspuns: VIAA , utilizator 17:09, 3 Martie 2022
A-ti scos incheierea de la cartea funciara sa vedeti in baza a ce acte s-au intabulat constructiile care nu au autorizatie? Pentru ca se poate intra in legalitate cu constructii edificate fara autorizatie si prin alte metode, nu doar prin a face un proiect si a cere autorizatie de la primarie.

Buna ziua! Multumim de raspuns. Da, am vazut dosarul. Nu exista intrarea in legalitate prin certificat de edificare sau alte documente. Exista insa declaratii notariale ale vecinilor referitoare la existenta acestor constructii ilegale de mai multi ani. Insa aceste constructii sunt pe terenul Primariei Bucuresti, nu pe teren privat. Nu stiu daca in acest context mai sunt valabile declaratiile notariale pentru facilitarea intabularii.
Daca sunt constructii edificate inainte de anul 2001 atunci se pot inscrie in cartea funciara in baza certificatului fiscal prin care se atesta ca s-a platit impozitul pe acele constructii. Nu este necesara ``certificatul de edificare / de atestare a constructiei`` sau orice alt tip de ``adeverinta``. Vedeti daca exista certificat fiscal la dosar si daca suprafata constructiilor declarate corespunde cu suprafata celor intabulate. Poate s-au folosit de aceasta metoda, mai ales daca exista declaratii notariale a vecinilor.
Au, intr-adevar, certificat fiscal, insa aceste constructii ilegale au fost construite pe terenul proprietatea statului (respectiv PMB), luand din curtea de folosinta comuna a tuturor proprietarilor de apartamente din imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere initiala cadastru AlexandraMaria_87 AlexandraMaria_87 Buna ziua, Deoarece doresc sa contractez un credit imobiliar, am depus la banca in vederea obtinerii avizului juridic, documentele pt imobilul pe care ... (vezi toată discuția)
Intabulare fara autorizatie de constructie albastrik albastrik Exista o lege care zice ca dupa 5 ani de la constructie poti face intabularea fara autorizatie ? (vezi toată discuția)
Diferente intre cadastru si cartea funciara Ariana2003 Ariana2003 Buna ziua. Probleme carte funciara. Parintii mei vor sa vinda casa de proprietate. Cum se pot rezolva anumite diferente intre cadastru si cartea funciara. Pe ... (vezi toată discuția)