Schita (releveu) gresita, poate cauza probleme pe viitor?
Buna ziua
Sunt in procesul achizitionarii unui apartament cu banii jos.
Apt a fost listat in anunt ca si 4 camere. Releveul il arata cu 3 camere. Iar la cadastru si in actele originale de vanzare-cumparare, are doar 2 camere.
Releveul gresit este cu stampila si semnatura.
Releveul gresit, de 3 camere, a fost predat pentru evaluarea imobiliara, care a contat mult in procesul de negociere.
Cei de la juridic de la agentia intermediatoare incearca sa ma convinga sa finalizez achizitia fara alte schimbari, au spus ca cadastrul nu se poate schimba, dupa ce au sunat ei la un cadastrist.
Eu sunt nelamurita, nu tot vanzatorul ar trebui sa se ocupe de corectarea releveului care este gresit dar este acum la cadastru, inainte de finalizarea vanzarii? Daca eu merg inainte asa, cat timp si cati bani voi pierde in viitor pentru a rezolva chestiunea asta?
Suprafata e corecta (comparatie releveu cu actele de vanzare), doar in anunt pusesera cu vreo 10mp in plus dar in acte e ok.
Eu l-as considera cu 3 camere, a 4a e camera de serviciu si sub suprafata minima sa fie considerata camera. Dar la cadastru si in toate actele a fost trecut dintotdeauna cu 2 camere.
Din vestibulul de intrare se intra in 2 camere, care intre ele au o usa fluture (sau cum i se zice). Pe releveu sunt trecute 'living' si 'sufragerie' iar in documentele juridice ce e 'living' in releveu e trecut 'hall' si nu e considerat camera (desi nu este hol de trecere).
Nu prea inteleg cum de a fost acceptat releveul gresit de la cei de la cadastru si pus la dosar. Dar, o data ce greseala a ajuns acolo, e de datoria proprietaror curenti sa refaca releveul pe timpul si cheltuiala lor... nu?
raspunsul principal este ca intr-o tranzactie comerciala contractul e legea partilor, mai pe romaneste, daca ati acceptat o tranzactie cu niste clauze, nu va puteti plange ulterior. nu sunteti in pozitie de consumator. cu exceptia documentelor cerute legal, de notar, vanzatorul nu are nici o obligatie legala daca dvs nu cereti.
tehnic acum: dincolo de denumirile incaperilor, intre realitate si desen exista diferente constructive (pereti lipsa sau adaugati, instalatii mutate, etc)? daca da, eu as insista pentru actualizare. daca nu..., e o chestie de interpretare.
puteti cere o consultatie unui inginer structurist, dar va trebui sa-l duceti la fata locului.