Buna ziua,
Sunt casatorit si doresc sa divortez in viitor, insa pana atunci as dori sa achizitionez (strict pe numele meu) un apartament prin programul "noua casa". Pot achizitiona acest apartament din salariu si din economii din salariu (usor demonstrabile, sunt transferuri de bani in cadrul aceleasi banci) + daca este cazul si dintr-un imprumut in baza salariului (de la aceeasi banca).
As dori sa stiu daca, dupa un eventual divort si partaj, avand in vedere ca sotia nu va avea fel de contributie la cumpararea apartamentului, pot sa contest in instanta dreptul sotiei de a incerca sa obtina eventuale beneficii. Stiu ce prevede principial legea, insa as putea sa incerc sa demonstrez in instanta faptul ca sotia nu are in realitate drepturi asupra apartamentului? Desigur, eu as plati ratele lunare, demonstrabil (din contul de salariu).
De asemenea, as dori sa stiu daca sotia va putea solicita orice alt drept asupra apartamentului (de uzufruct de exemplu), in afara de o eventuala suma de bani pe care ar trebui sa o primeasca drept compensatie (sulta, daca instanta hotaraste altceva...).
Poate sotia (fosta sotie, in logica intrebarii) sa-mi faca probleme legate de locuitul propriu-zis in acel apartament?
salariile sunt bunuri comune in timpul casatoriei.
va complicati inutil, un proces de partaj in instanta costa, ce sens are sa treceti printr-un partaj?
divorttati legal si cumparati ce casa vreti
Sunt absolut de acord, principal. Insa sotia refuza sa divorteze si nu vrea sa semneze niniun fel de acte, iar din motive obiective nu pot divorta in acest moment. Apartamentul in care locuim este proprietatea sotiei si nu as dori sa dau bani in chirie ...
De aceea as dori sa achizitionez in apartament, chiar si inainte de divort.
pai daca nu vrea sa divorteze stati pe capul ei pana la divort ca nu va poate da afara.
in principiu, regimul comunitatii inceteaza la introducerea cererii de divort sau chiar la despartirea in fapt a sotilor, insa incetarea nu e totuna cu lichidarea si tot trebuie sa faceti partajul bunului, adica sa treceti printr-un proces pt ca se prezuma ca e bun comun.
plus ca daca cumparati prin program, nu aveti cum sa nu o implicati ca soata, banca nu accepta fara sa semneze acte, adica sa nu fie implicata in credit, dar sa fie macar cu titlul coproprietar prin lege, imposibil.