avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Recensamant - intrebari
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Recensamant - intrebari

Recensamant

Buna ziua, care sunt cele mai recente reglementari cu privire la recensamant ?
Am vazut tot felul de amenintari prin presa ca daca nu-l completam online ne amendeaza.

1. Ce legi reglementeaza partea online ?
2. Este obligatoriu participarea la recensamant ?
3. Se culeg extrem de multe lucruri personale la varianta online, fara legatura cu scopul unui recensamant clasic. Ce parere aveti ? Este o chestiune mai complexa, trebuie sa ne dam consimtamantul pentru prelucrarea acelor date. Deci ne pot obliga sau nu ?
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2022
BX, utilizator
Cel mai recent răspuns: iuytre , utilizator 08:46, 9 Aprilie 2022
vorbesc prostii, or fi auzit si ei si uite asa....
Buna ziua, din ce am inteles exista si sesizare catre avocatul poporului cu privire la incalcari de drepturi datorate strangerii de date nenecesare practic recensamantului.

Mai exact:

La data de 21.03.2021, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcarea:

– dreptului la viață privată a cetățenilor României (drept garantat de art. 26 din Constituția României),
– dreptului la inviolabilitatea domiciliului al cetățenilor României (drept garantat de art. 27 din Constituția României),

încălcări săvârșite de către:

1. Guvernul României ca urmare a adoptării, în mod neconstituțional, a OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, cu încălcarea dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituția României, art. 1 alin. (3), art. 53, art. 26 și art. 27 din Constituția României, art. 1 alin. (3) și (5), precum și art. 79 alin. (1) din Constituție, art. 110 alin. (4) din Constituția României și art. 1 alin. (5) raportat la art. 37 alin. (3) din OUG nr. 57/2019,

2. Institutul Național de Statistică, autoritățile publice, instituțiile publice și furnizorii de comunicații electronice prevăzuți de art. 28 din OUG nr. 19/2020, precum și de toate persoanele fizice și juridice implicate în efectuarea recensământului aflat în derulare, ca urmare a punerii în aplicare a OUG nr. 19/2020 prin care sunt afectate dreptul la viață privată și dreptul la inviolabilitatea domiciliului și a solicitat ca în exercitarea atribuțiilor îi revin Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 19/2020 pentru stoparea încălcării în mod neconstituțional a drepturilor și libertăților cetățenilor români.

Sesizarea mi se pare de bun simt, deoarece statul si-a dovedit deja incompetenta in mentinerea confidentialitatii datelor personale.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2022
BX, utilizator

vali m a scris:

Mie nu mi se pare normal sa intrebe cate tv ai in locuinta, cate aere conditionate...etc. Nu este treaba nimanui ce are fiecare in casa.

Eu am facut autorecenzare. Nu am intalnit astfel de intrebari. Cea mai "personala" intrebare este cate camere are locuinta. Care, oricum se regaseste la primarie, unde platiti impozitul.
Ati inceput recenzarea si ati gasit asa ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna, am 2 întrebări legate de recensământul online. dacă ... Adriana.30 Adriana.30 Buna, Am 2 întrebări legate de recensământul online. Dacă o persoana a făcut recensământul online in timp ce ce afla in șomaj, iar după câteva ... (vezi toată discuția)
Comentariu deciziei curtii constitutionale 1570 din 19 noiembrie 2009 isabelap isabelap Buna ziua! Sunt studenta in anul I la Drept si cum orice inceput e greu ma confrunt si eu cu o dificultate si anume Dreptul Constitutional. Pe langa faptul ca ... (vezi toată discuția)
Ordonanþa de urgenþã nr. 91/2013 DanaBrasov DanaBrasov Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2013 este in vigoare. Stiu ca,la un moment dat, a fost declarata ... (vezi toată discuția)