avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, as dori o indrumare privind o situatie in care se afla varul meu, casatorit si cu un copil de 25 de ani.
Acesta locuieste de cand s-a nascut in apartamentul parintilor lui. Tatal a decedat primul, iar mama lui a decedat in urma cu 25 de ani. El este singurul fiu supravietuitor ca mostenitor si un nepot din partea celuilalt frate care este decedat.
Pana la aceasta data nu s-a efectuat succesiunea pentru ca ei traiesc modest, ambii avand salariul minim pe economie, neavand bani pentru plata cheltuielilor privind succesiunea, cu atat mai putin pentru despagubirea nepotului, care are familie si locuieste in alt oras.
In tot acest timp el a locuit in acest apartament ocupandu-se de intretinerea lui si facand investitii necesare.
Daca s-ar deschide acum o succesiune cam care ar fi costurile si ce procent din proprietate ii revine lui si ce procent nepotului?
Exista vreo lege (asa am inteles din niste discutii) prin care daca nici un mostenitor nu a solicitat deschiderea succesiunii in toti acesti 25 de ani, cel care a locuit si s-a ocupat de intretinerea apartamentului cel putin 10 ani devine mostenitor de drept?
Ce se poate face in situatia de fata?
Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2022
Pitesti, utilizator
Cel mai recent răspuns: Pitesti , utilizator 14:19, 16 Martie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu exista nicio astfel de lege.
Succesiunea este deschisa din momentul decesului unei persoane.
Iar daca va referiti la uzucapiune, nu este cazul aici. Este vorba doar de amanarea efectuarii procedurii succesorale, la optiunea mostenitorilor.
Mai pe romaneste, nu poti invoca uzucapiunea, cand in 25 de ani nu ai dezbatut succesiunea si in conditiile in care puteati deveni proprietar, tocmai in urma acestei dezbateri.
Masa succesorala se imparte in cote egale de 1/2, intre fiul in viata si nepotul de la fiul decedat.
Daca nepotul este dispus sa renunte la succesiunea bunicilor sai....cu atat mai bine. Varul dvs va deveni unic mostenitor si proprietar.
Cu nepotul s-a discutat? Are pretentii la succesiune, isi vrea dreptul in calitate de mostenitor? Vrea o suma de bani? Care este pozitia lui vizavi de acest imobil ramas dupa bunici?
Multumesc mult pentru raspuns. Da, nepotul isi doreste partea de mostenire.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci si chetuielile privind dezbaterea succesiunii vor fi suportate in mod egal.
Dupa dezbaterea succesiunii, depinde cum se inteleg...
Daca ajung la un acord, pot incheia partajul amiabil, la notar, iar varul dvs ii poate achita sulta si in rate (daca nepotul consimte).
Daca nu ajung la niciun acord, vor trebui sa se adreseze instantei.
Am inteles, multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica a murit acum 24 de ani.a avut 3 baieti. unul a decedat ... AnaMiki AnaMiki Bunica a murit acum 24 de ani.A avut 3 baieti.Unul a decedat inaintea ei.El a avut 1 baiat care a d3cdat acum 5 ani si nu a fost casatorit si nu are ... (vezi toată discuția)
Succesiuni succesive Flori7912 Flori7912 Bună ziua, Se da următoarea situație: bunica văduvă, succesiune după soțul decedat făcută, are un singur fiu necăsătorit dar care are 3 copii cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune... panty panty ...prin anii 90 a decedat bunica mea...in urma ei au ramas 7 copii( 2 fete si 5 baieti) bunica a locuit intotdeauna cu una din fete, careia i-a crescut copii, ... (vezi toată discuția)