avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parbriz spart de un camion, soluţionare eveniment
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parbriz spart de un camion, soluţionare eveniment

Mă deplasam cu autoturismul personal din direcţia X înspre Y pe XY. Am ajuns din urmă camionul pe care nu l-am depăşit, fiind în zona de acţiune a marcajelor rutiere de linie continuă. Imediat după ieşirea din curbă, când restricţia impusă de marcajul rutier îmi permitea depăşirea, m-am pregătit de manevra de depăşire, am accelerat, m-am apropiat de camion, moment în care roata camionului mi-a aruncat o piatră, spărgând parbrizul. Evenimentul rutier a fost documentat de camera de bord (nu se lua după data şi ora afişată de acesta).
Prin urmare am solicitat firmei respective să verifice foaia de parcurs a camionului menţionat la data respectivă, dacă am descifrat corect numărul de înmatriculare aproape invizibil din cauza noroiului acumulat şi să-mi confirme: identitatea şi datele de contact a şoferului, copie Carte de Identitate a şoferului, copie permis a şoferului, copie Certificat de înmatriculare a camionului, copie asigurare a camionului
pentru a putea trece la semnarea Constatării amiabile şi repararea maşinii personale.
Răspunsul primit este negativ: Avand in vedere caracterul personal al datelor solicitate de dumneavoastra; Prin prezenta va comunicam faptul ca nu putem da curs solicitarii dumneavoastra. Va recomandam sa va adresati institutiilor abilitate.
Cum să procedez?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:52, 16 Martie 2022
Actiune civila in raspundere delictuala impotriva societatii..
Va pierdeti timpul, nu este accident de circulatie si conducatorul camionului nu a facut absolut nimic ca sa va sparga parbrizul. Piatra nu e o componenta "defecta" a camionului si nu e vinovat soferul ca se afla pe carosabil. Asa, mai degraba dati in judecata CNAIR, caci toate pietricelele provin de la "materialul antiderapant" cu care trateaza drumurile in timpul iernii. Dar si aici trebuie sa dovediti provenienta :) .
Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 pct amenda) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
26. pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe c, substanţearoserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei;

Eu totuși consider că acest lucru tocmai pentru astfel de cazuri a fost trecut în Codul Rutier. Materialul antiderapant nu prea conține bucăți de bolovan, care sunt capabili să spargă un parbriz.
Faceți ce doriți! Compania respectivă v-a dat cel mai legal răspuns posibil, doar poliția poate să ceară acele date. Asta dacă ați declarat "accidentul" în maxim 24 de ore de la producere.
Sau în 24 de ore de când am aflat că nu vor soluționare pe cale amiabilă. Întrebare: cât de greu ar fi fost și cât ar fi costat firma semnarea constatării amiabile?

Alte discuții în legătură

Piatra sarita de la roata masinii proprii in parbrizul altei masini c.ionescu c.ionescu Astazi am fost oprit in trafic de conducatorul unui autoturism care rula in spatele meu spunindu-mi ca de la roata masini mele i-a sarit o piatra si parbrizul ... (vezi toată discuția)
Parbriz spart de la piatra cazuta din remorca unui camion fara prelata IulianJ IulianJ salutari, joi in 29.08.2013 saptamana trecuta circuland pe drum national in fata mea la distanta de aprox 20m circula un camion ce tranporta balast dar ... (vezi toată discuția)
Firma de asigurari tergiverseaza minu minu Buna ziua Un prieten a avut un accident cu masina. Mai precis o piatra a cazut dintr-un camion ce transporta piatra si a spart parbrizul de la masina. Soferii ... (vezi toată discuția)