salutari,
joi in 29.08.2013 saptamana trecuta circuland pe drum national in fata mea la distanta de aprox 20m circula un camion ce tranporta balast dar neavand prelata trasa cu toate ca era prevazut cu aceasta, imi cade o piatra direct in parbriz facandu-i o floare nereparabila. Cu mine in masina mai eram insotit de 2 prieteni care au vazut ce sa intamplat si chiar l-am rugat pe unul sa faca poza la remorca la care sa surprinda numarul si faptul ca era incarcat si nu avea prelata trasa. Apoi l-am oprit pe soferul camionului si i-am aratat ce paguba mi-a provocat si el a recunoscut ca e de vina ca nu a pus prelata si sa gasim o rezolvare. Din prima mi-a zis ca el nu are bani sa il plateasca si am propus sa facem amiabila...dar dupa ce a dat un telefon la seful sau a refuzat sa imi ofere asigurarea ca nu il lasa seful si ca mi-l plateste el (soferul) din bani proprii in urmatoarele zile. Mi-a dat numarul de telefon al sau si sa il anunt sa ii spun cat costa reparatie sau inlocuirea parbrizului. Chiar imd am plecat la service de reparatii parbrize unde mi-au spus ca trebuie inlocuit si ca totul costa 280 ron, dupa care l-am sunat pe sofer si el a spus ca mi-l plateste nu e nici o problema. Eu totusi in urmatoarea zi, nu trecusera 24 ore am fost la politie si am depus DECLARATIE cu ce sa intamplat iar agentul mi-a zis ca daca nu rezolv problema cu soferul declaratia se va inregistra si se va emite ceva citatie la firma unde e inregistrata remorca si soferul respectiv va fi chemat la post unde va fi amendat si mi se va oferi copie de pe asigurarea lui. PRECIZEZ ca agentul il cunostea pe patronul soferului si chiar la sunat pe patron, iar acesta a raspuns ca pe el nu il intereseaza ce fac soferii lui si sa ii traga la raspundere ca el i-a tot prevenit sa isi traga prelatele. Zis si facut timp de o saptamana am incercat sa rezolv problema cu soferul dar nu am mai dat deloc de el...l-am sunat de pe numere diferite, i-am dat si sms sa ma sune dar nimic. Azi 6.09.2013 am fost la politia unde am depus declaratia si pe raza careia sa produs accidentul sa ma informez ce se intampla cu declaratia daca e inregistrata sau sa confirm inregistrarea sa (habar nu am ca nu mi-a explicat nimeni ce rol are) unde nu am gasit pe nimeni si am sunat la numarul afisat pe usa la care imi raspunde un alt agent care imi zice ca nu pot face nimic doar sa il dau in judecata pe civil si ca numai atunci judecatoria o sa le ceara lor declaratia depusa de mine.
Acum am 2 intrebari:
1. ce rol are declaratia aia si care e mersul ei?
2. acum ce as mai putea face...sa il dau in judecata pe sofer dupa cum mi-a transmis agentul la telefon?
PS Nu ma fac pe mine 280 ron cat e schimbatul parbrizului, dar ma enerveaza faptul ca acel smecheras de sofer se increde in pilelele lui (posibil si la politie) si ca eu voi da uitarii intamplarea...dar nici nu as platii pentru o chestie care sa produs din vina unuia inconstient (fereasca Dumnezeu puteam intra pe contrasens sau sa ma rastorn din cauza socului...pasagerul din dreapta a crezut ca am fost "trazniti" :) asa tare a fost zgomotul)
multumesc anticipat
Cand ati declarat accidentul nu ati primit autorizatie de reparatie de la politie?
In mod normal, agentul de politie trebuia sa inregistreze declaratia si sa va elibereze autorizatia de reparatie si nu sa asteptati sa cadeti la invoiala cu soferul.
Agentul de politie trebuia sa solicite firmei datele de identificare ale conducatorulu auto urmand sa il invite pe acesta pentru declaratii.
Daca soferul camionului nu s-a prezentat la politie sa declare accidentul, avand cunostinta despre producerea lui deoarece l-ati oprit si nu a vrut sa faceti constatarea amiabila, acesta urmeaza sa fie amendat si sa i se suspende permisul de conducere pentru 30 de zile.
Am primit autorizatie de reparatie in momentul depunderii declaratiei.
Tin sa precizez ca tocmai ma sunat agentul care mi-a intocmit declaratia si sa merg luni dupa ora 15 la postul de politie sa incercam sa dam de sofer poate rezolvam situatia atragandu-mi atentia ca el il cunoaste pe patronul soferului si o scoatem la capat. Oricum i-am transmis ca si daca platesc eu reparatia ala tot va platii o amenda care se ridica la aprox 700 ron din cate mi-a zis saptamana trecuta acest agent.
Politistul trebuia sa trimita o notificare proprietarului vehicului ptr a-l indica pe conducatorul auto. Daca nu raspunde notificarii in termenul prevazut de lege (5 zile), persoana juridica primeste o amenda din clasa a V de sanctiuni (21-100 pct amenda).
Art.105. - Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice:
10. necomunicarea, în termen, la cererea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;
Conducatorul auto poate fi amendat cu minim 4+9 =13 pct amenda x 80 lei = 1040 lei si suspendarea permisului 30 de zile.
Art.100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4-5 pct amenda) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.79 alin.(2).
Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 pct amenda) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
26. pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe c, substanţearoserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse sau materiale ce pun în pericol siguranţa circulaţiei;
multumesc de raspuns...
voi printa aceste articole si voi merge cu ele luni la postul de politie sa i le arat agentului si/sau soferului daca va veni...atunci in mod normal agentul ar trebui sa isi faca datoria asta daca nu e implicat intr-o "prietenie" cu acesta si va incerca amanari sau alte chestii