avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cu ce procent de tva se factureaza avansul?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cu ce procent de tva se factureaza avansul?

Buna ziua.As dori sa va intreb : o firma de organizare evenimente cu ce procent de tva se factureaza avansul?
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 19:26, 20 Martie 2022
Cu procentul serviciului facturat ( adica cu 5% daca va incadrati la conditii )

Ca și regulă generală regăsită la art.291 alin.(4) cod fiscal, cota de TVA aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator. În context, precizăm că faptul generator intervine la data livrării bunurilor – în cazul nostru, la data vânzării bunurilor în formă notarială autentificată, conform art. 281 alin.(1) cod fiscal.

Prin excepția de la regula generală, reglementată la art.291 alin.(5) cod fiscal, dacă se încasează un avans înainte a interveni faptul generator, atunci se aplică cota de TVA în vigoare de la data încasării avansului – altfel spus, în termeni populari, avansul urmează regimul fiscal al tranzacției principale, fie și având în vedere considerentul că reprezintă o plată parțială. Spre exemplu, dacă se încasează un avans aferent unei tranzacții supuse măsurilor de simplificare (la momentul încasării avansului), atunci și avansul respectiv va fi supus regulilor fiscale privind aplicarea măsurilor de simplificare prin taxare inversă. De asemenea, dacă se încasează un avans aferent unei tranzacții supuse cotei de TVA de 5% (la momentul încasării avansului), atunci și avansul respectiv va fi supus regulilor fiscale privind aplicarea cotei de TVA de 5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota de tva Neacsu Cerasela Neacsu Cerasela Buna ziua,am urmatoarea problema: servicii de marketing efectuate in 2016 care se doresc facturate acum in martie 2017.Ce cota de TVA trebuie ... (vezi toată discuția)
Tva locuinte noi lori1980 lori1980 Buna ziua. As dori sa va supun atentiei urmatorul caz, in care va solicit un sfat, daca se poate. In august 2008 am incheiat un precontract de ... (vezi toată discuția)
Recuperare diferenta tva la imobilele noi Adina Horvat Adina Horvat Buna ziua! Am facut un antecontract privind cumpararea unui imobil nou in luna mai 2008.La acea data am achitat cu titlu de avans, valoarea totala a ... (vezi toată discuția)