Buna ziua,
as dori sa aflu informatii pentru sotie deoarece in cazul ei, la departamentul resurse umane a fost angajat cineva care habar nu are pe ce lume traieste. M-ar interesa baza legala in cazul situatiei care urmeaza: sotia este in saptamana 26 de sarcina si ar dori sa intre de la 01 Febr. in concediul de odihna cuvenit pentru anul 2010, dupa care in prenatal, nastere, posnatal si concediu de crestere a copilului, cu respectarea celor 42 de zile de postatal. Persoana de la Res.Um. spune ca i se cuvin procentual zile de concediu aferente numai pentru luna Ianuarie, pentru ca numai atat ar fi fost la locul de munca. Noi consideram ca cele 126 de zile, coroborate cu concediu medical, s-ar putea intinde pana in a doua jumatate a lunii iunie. Ar avea dreptul la 50% din concediul de odihna cuvenit pentru 2010? Ne puteti ajuta sa gasim legislatia care reglementeaza aceasta problema? Multumim.
Buna seara,
din pacate Codul Muncii spune ca, concediul de odihna se acorda pentru timpul lucrat/ prestat. Angajatorul nu este obligat sa ia incalcul concediu medical.
"Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic."
Oricum, legea este interpretabila si , pana la urma ramane la latitudinea angajatorului
1. Art.140 din Codul muncii nu lasa loc la interpretari. Activitate prestata inseamna perioada in care salariatul a prestat munca pentru angajator, conform atributiilor sale.
2. In perioada prestata intra si concediul de odihna. Restul, concedii medicale, maternitate, CFP, absente nemotivate etc. nu fac parte din activitate prestata.
3. Sunt unele CCM, la nivel de unitate, care prevad ca pentru anumite perioade de inactivitate se acorda concediu de odihna.