avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită 4 ani fara niciun act de executare - este perimata ...
Discuție deschisă în Executare silită

4 ani fara niciun act de executare - este perimata executarea silita?

Buna seara,
Am primit de curand un proces verbal de sechestru auto intr-un dosar de executare din anul 2014, iar in urma consultarii dosarului la executorul judecatoresc am constatat ca in perioada martie 2018 - februarie 2022 nu a fost facut niciun act de executare silita.

Ultimul act de executare din 2018 a fost o adresa catre firma de recuperare din partea executorului judecatoresc cu privire la stadiul executarii, citez, "Societatea refuza emiterea unei adrese din care sa reiasa daca debitorul este salariat sau nu. Va indicam sa va adresati instantei cu cerere de validare poprire si amendarea acesteia."

Avand in vedere ca nu s-a facut niciun act de executare timp de 4 ani, este perimata executarea silita?
Ce cai de atac am? Mentionez ca nu au trecut 15 zile de la data primirii procesului-verbal de sechestru auto.

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2022
mariusstoican, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 08:40, 23 Martie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Potrivit prevederilor art. 696 C.proc.civ În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept.

Astfel, pentru a interveni perimarea executorului trebuie sa fi solicitat, in scris, creditorului, sa îndeplinească un anumit act și acesta sa nu l fi indeplinit, nu e suficient doar sa fi trecut un termen de 6 luni de la ultimul act de executare

Totodata, perimarea se invoca in cadrul unei contestații la executare pe care trebuie sa o formulați in termen de 15 zile de la momentul comunicării actului

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
Va multumesc pentru raspuns. In intrebare am mentionat faptul ca ultimul act de executare facut de executor acum 4 ani a fost o adresa catre firma de recuperare dupa ce in urma emiterii popririi pe salariul debitorului, angajatorul debitorului nu a trimis niciun raspuns.

Adresa contine exact urmatoarea formulare: "Societatea refuza emiterea unei adrese din care sa reiasa daca debitorul este salariat sau nu. Va indicam sa va adresati instantei cu cerere de validare poprire si amendarea acesteia."

Adresa nu poate fi considerata un act sau demers necesar executarii silite? Daca nu, de ce?
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2022
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adresa a fost trimisa către firma de recuperare sau către creditor? Sau firma de recuperare e creditorul? Dumneavoastră ați redat din conținutul adresei transmise de executor sau al adresei emise de angajatorul debitorului? Este un act de executare cât timp e trimis de executor și se urmărește executarea silita, rămâne ca instanța sa analizeze dacă prin adresa s a solicitat creditorului efectuarea unui demers, respectiv, de a se adresa instanței cu cerere de validare a popririi. In practica eu m am lovit de situația in care executorul a suspendat executarea silită pt efectuarea partajului, acesta a fost inițiat după trecerea termenului de 6 luni și s a considerat ca nu a intervenit perimarea. E de analizat dosarul de executare in astfel de situații.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine a scris:

Adresa a fost trimisa către firma de recuperare sau către creditor? Sau firma de recuperare e creditorul?

Multumesc din nou pentru raspuns. Nu am fost clar cu privire la creditor. Am avut un credit restant la banca. Banca a cesionat contractul de credit catre o firma de recuperare, aceasta din urma devenind creditor.

Dumneavoastră ați redat din conținutul adresei transmise de executor sau al adresei emise de angajatorul debitorului?

Am redat din continutul adresei transmise de executor creditorului(firmei de recuperare).


Este un act de executare cât timp e trimis de executor și se urmărește executarea silita, rămâne ca instanța sa analizeze dacă prin adresa s a solicitat creditorului efectuarea unui demers, respectiv, de a se adresa instanței cu cerere de validare a popririi. In practica eu m am lovit de situația in care executorul a suspendat executarea silită pt efectuarea partajului, acesta a fost inițiat după trecerea termenului de 6 luni și s a considerat ca nu a intervenit perimarea. E de analizat dosarul de executare in astfel de situații.


Imi puteti spune in ce mod trebuie sa invoc perimarea: exceptia perimarii executarii silite sau invocarea perimarii executarii silite prin actiune? Nu-mi dau seama care este diferenta.
Pot solicita in cadrul aceleiasi contestatii si constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este necesar a se studia dosarul de executare de avocat.
Nici judecatorul nu judeca doar pe baza unei susțineri bazata pe 4 ani.
Normele de drept aplicabile trebuie analizate cu atenție în funcție de piesele dosarului.
Asa se procedează.

Nu se poate în același proces în cazul dvs. sa se invoce și perimarea și prescripția pentru tot.
Asa pare fără a se studia dosarul.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita din partea unui executor judecatoresc diana_sal diana_sal Buna ziua, in urma cu cateva zile am fost instiintata la serviciu de faptul ca s-a dispus din partea unui executor judecatoresc infiintarea unei popriri ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare otilia13 otilia13 Buna ziua, Un avalist a depus contestatie la executare impotriva titlului executoriu, solicitand constatarea perimarii executarii silite in temeiul art. 697 ... (vezi toată discuția)
Executarea silita prin poprire nu se perima? ancut75 ancut75 Daca executarea silita prin poprire nu se perima, inseamna ca Creditorul poate lasa dosarul in nelucrare cat vrea si cum vrea? iar inainte de implinirea ... (vezi toată discuția)