avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dacă o persoană are specificat in sentința \"plata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dacă o persoană are specificat in sentința "plata pensie de ...

Dacă o persoană are specificat in sentința "plata pensie de întreținere pana la varsta majoratului", mai trebuie sa plateasca după ce copilul a plătit 18 ani? Cum poate stii persoana respectiva ca dupa 18 ani mai urmează studii copilul?
Si daca intre timp platitorul de pensie de întreținere mai are un copil adoptat, nu ar fi trebuit diminuată pensia?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:34, 29 Martie 2022
Cum poate stii persoana respectiva ca dupa 18 ani mai urmează studii copilul?

ii spune copilul, daca nu ii spune sau nu se inteleg, copilul va trebui sa isi actioneze in judecata parintele.
Si daca intre timp platitorul de pensie de întreținere mai are un copil adoptat, nu ar fi trebuit diminuată pensia?

pensia poate fi diminuata doar in instanta la cererea parintelui interesat, penaia se ba reduce de la 1/4, la 1/6.
In baza sentintei, pensia de intretinere se plateste doar cat copilul este minor. La implinirea varstei de 18 isi inceteaza valabilitatea.

Pt a fi in continuare obligat la plata pensiei minorul devenit major, trebuie sa isi actioneze in instanta parintele, sa dovedeasca ca isi continua studiile si ca se afla in stare de nevoie (nu se poate intretine din veniturile si bunurile sale sau nu realizeaza deloc venituri). Aceasta in cazul in care tatal nu plateste de buna voie o suma de bani cu titlu de pensie.

Tatal la randul sau poate plati benevol suma, procentul conform legii in cazul a 2 copii in intretinere fiind de 1/3 din venitul net (adica 1/6 pt fiecare copil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere minor dandascalu44 dandascalu44 buna ziua, am o hotarare de divort, definitiva, conform caruia mi s-a stabilit plata pensiei de intretinere pentru copil, pana la implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara retroactiv evrika38 evrika38 Am un fiu de 21 de ani.Pana la 18 ani tatal lui a platit o pensie de intretinere insa la un moment dat acesta a introdus actiune pentru diminuarea cuantumului ... (vezi toată discuția)
Parintelui platitor nu i s-a comunicat ca minorul ( 19 ani ) ... mabu mabu Parintelui platitor nu i s-a comunicat ca minorul ( 19 ani ) continua studiile. Poate fi dat in judecata pt neplata pensiei alimentare ? (vezi toată discuția)