avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuz plata citire repartitor si caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuz plata citire repartitor si caldura

Buna Ziua! m-a inclin din nou in fata dumneavoastra cu o problema nemaiintalnita de mine pana in prezent.Un locatar din cadrul unei asociatii de proprietari,asociatie ce are contact cu o firma de repartitoare, nu doreste sa plateasca citirea repartitoarelor pe motiv ca nu s-a prezentat nimeni sa-i citeasca ?! ( cu toate ca eu m-am intalnit cu d-nul trimis sa citeasca repartitoarele chiar pe una dintre scari sunand la apart.)si totodata nu este de acord cu suma ce i s-a repartizat prin factura de la firma pe motiv ca nu ar fi consumat deloc, repartitoarele fiind pe zero ?!.Cei de la firma au emis factura, eu i-am trecut-o la plata, el nu vrea sa-o plateasca ce pot face in situatia asta tinand cont ca factura radet a fost achitat,factura pentru citire a fost achitata, cei de la repartitoare spun ca luna viitoare locatarul va primi o factura pe minus, dar eu cum sa ma scad in acte , cine plateste ceea ce au facturat luna trecuta? Si citirea?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:05, 22 Ianuarie 2010
1. Comparati fisa deluna aceasta cu cea de pe luna trecuta sa vedeti daca, intr-adevar, a consumat
2. Intrebati firma in legatura cu apartamentul respectiv.
3. Daca proprietarul sustine ca repartitoarele ii indica 0, faceti o hartie pe numele dansului, in mai multe exemplare, pe care o afisati:
- la avizier,
- pe usa de la lift (parter+etajul pe care locuieste)
- una o bagati in cutia de scrisori a respectivului si una in usa dansului.
in care ii aduceti la cunostinta ca in ziua de, la ora x sa fie prezent la domiciliu pentru a verifica repartitoarele.
Cand afisati aceste hartii luati ca martori 2-3 vecini, ca sa nu conteste ca nu a fost instiintat.
Vedeti ca pe acea hartie sa aveti in vedere minim 5 zile, asa cum scrie la lege.
4. La urmatoarea citire, rugati firma care asigura acest serviciu sa va contacteze si mergeti impreuna cu reprezentantul acesteia la usa acelui proprietar.
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
Armenteros, utilizator
Rezolvarea problemei este chiar in cuvintele dv "cei de la repartitoare spun ca luna viitoare locatarul va primi o factura pe minus"!!! Asta inseamna ca ei poate si-au dat seama ca au gresit.
Aveti rabdare sa primiti factura luna viitoare. O sa primiti o factura normala pentru consumul corect si o factuta in rosu (-) pentru greseala firmei de repartitoare. Daca luna viitoare treceti pe lista de plata ceea ce va factureaza normal, proprietarii au de plata ceea ce calculeaza firma respectiva, iar valoarea facturata cu minus o treceti in lista la acel proprietar. Restanta neachitata (de fapt greseala firmei)se va anula cu suma trecuta cu minus.
Locatarul cu pricina ori n-a vrut sa primeasca persoana care citeste repartitoarele, ori chiar nu a fost acasa sau n-a auzit soneria cand aceasta s-a prezentat la usa.... in oricare din aceste situatii firma de calcul i-a pus pe fisa un consum estimat care se regleaza cu prima ocazie cand va citi si va declara aceasta citire.
........................
Mecanismul de calcul este urmatorul pentru consum nedeclarat
- se estimeaza un consum si se factureaza pe tabelul de calcul al intregii asociatii (si pe fisa personala);
- in urmatoarea luna la declararea consumului se regularizeaza. Daca consumul a fost mai mic decat estimarea, plusul de unitati se pastreaza in contul proprietarului, in baza de date si este folosit pentru scaderi ulterioare din consumul acestuia pana cand acest "credit" se anuleaza. Nu se dau bani inapoi, adica nu se factureaza cu minus.
- daca nedeclararea se mentine inca o luna si inca o luna, in a treia luna de nedeclarare, estimarea va fi cu 10% mai mult, bani care nu mai intra in credit, ci sunt pierduti. Este un fel de penalizare pe neglijenta si punerea in sarcina celorlalti proprietari grijulii sa plateasca in plus din cauza acestor neglijente.
...............................
Daca nu vrea sa plateasca nu poate fi fortat, inregistrati faptul ca atare, luati-i ce bani doreste sa achite, il inregistrati cu restanta in luna urmatoare si... daca atitudinea lui persista se va alege cu restanta si cu consecintele de rigoare.
Nu e cazul sa fortati lucrurile, "fiecare pasare pe limba ei piere".

Calculele sunt corecte, asa ca nu aveti a va teme de vreo reclamatie de-a lui.
As avea o propunere sa va fac, daca nu cumva si faceti asta la Dv. in asociatie.
Anuntati prin afisare la avizier (cu data, stampila si semnatura presedintelui sau administratorului) ziua de citire a repartitoarelor si o tineti la dosarul lunar.
Mecanismul de calcul este urmatorul pentru consum nedeclarat
- se estimeaza un consum si se factureaza pe tabelul de calcul al intregii asociatii (si pe fisa personala);
- in urmatoarea luna la declararea consumului se regularizeaza.

pai asta este o problema deoarece spune ca nu a consumat nimic nici o doua luna si nu va avea consum nici lunile ce vor urma.....?!?
dar citirea cine sa o platesca ? ok urmatoarea luna voi merge cum d-nul de la repartitoare cu toate ca sunt sigura ca a fost sa citesca locatarului in cauza si poate acesta s-a uitat pe vizor si nu a vrut sa deschida tocmai ca sa sustina ca nu plateste citirea.?! dar ce fac cu cele doua luni noiembrie decembrie care deja au fost facturate(la citire ma refer)!
Doamna, repartitoarele au acelasi regim ca si apometrele, cu singura diferenta ca o data pe an se reseteaza, consumul pastrandu-se intr-o celula in memoria repartitorului.

Pai cum ce sa faceti? Il puneti la plata asa cum a rezultat din tabel. El poate sa spuna ce vrea. Pana la citirea repartitoarelor, atata timp cat nu dovedeste ca nu a consumat nimic...nici nu aveti ce discuta cu el.
Iar la citire, daca se dovedeste ca a consumat mai putin decat i s-a estimat sau nu a consumat deloc...ii explicati ce v-am scris eu mai sus.
....................
Plata comisionului nu este numai pentru citire, ci si pentru calcul, iar de calculat se calculeaza si celor care nu au declarat sau nu li s-au putut citi repartitoarele din diferite motive.
Contractul cu firma de calcul este unul facut pentru mai mult timp si nu stam in fiecare luna sa bibilim pe fiecare daca da sau nu citirea, daca i se citeste sau nu etc. Este un contract ai carui termeni trebuie respectati atat de asociatie si de proprietari, cat si de firma respectiva, iar calculul se face unitar, avandu-se in vedere toti locatarii, ca au declarat consumul pe repartitoare sau ca nu l-au declarat

Alte discuții în legătură

Coloane distributie caldura dan6i dan6i Daca un locatar, dintr-o asociatie de proprietari a izolat coloanele de distributie din apartamentul sau, poate fi micsorata cota de contributie? Ce ... (vezi toată discuția)
Repartitoare radio Dabal Dabal Buna ziua, Zilele trecute a venit mama suparata foc pe administratorul blocului si pe radet ca mai nou ne obliga sa ne schimbam vechile repartitoare cu ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc 2010 si apartamente cu centrale termice si tevi comune izolate dalias dalias Am o mare dilema legata de interpretare. Eu am inteles ca daca ai centrala termica si tevile de caldura verticale trec prin apartamentul tau platesti agentul ... (vezi toată discuția)