avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament cu 2 mostenitori, construit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament cu 2 mostenitori, construit inainte de 1989 ...

Fiul meu vrea sa cumpere un apartament construit inainte de 1989, nu a iesit cadastrul, am o schita pe care este scrisa alta strada, cred ca a fost redenumita.
Numele persoanei decedate nu corespunde cu numele fiului mostenitor venit la o prima vizionare.
La ce trebuie sa fiu atenta cu privire la:
- redenumirea strazii?
- nume diferite doamna decedata si fii mostenitori, acte finalizate de mostenire, cum stiu cand este irevocabil partajul?
- la cadastru la ce trebuie sa fiu atenta, prin ce difera actele de proprietate la mostenitori fata de un proprietar care a devenit proprietar prin contract de vanzare-cumparare, nu prin succesiune?
- mi s-a parut suspect ca vrea sa facem antecontractul inainte de a iesii actele de la cadastru/cartea funciara, desi banca pentru a demara creditul cere acte la zi de la cadastru/cartea funciara?
- se poate ascunde o teapa deoarece vrea avans mare, eu ma gandeam sa-i dau 4.000 lei arvuna cand facem antecontractul, el vorbea de 15 la suta din pretul de vanzare?
- banii se impart in fata notarului exact cat revine fiecarui mostenitor si se vireaza in contul fiecarui separat.
- vanzatorii dau o declaratie ca au primit banii cand semnez contractul daca deschid cont la banca de unde ia fiul credit?
- notarul poate face antecontractul fara sa aiba actele de cadastru?
Multumesc tuturor.
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
Epuree, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:47, 11 Aprilie 2022

1. Pentru denumirea străzii, se obține de la Primarie un nomenclator stradal, ca strada x a devenit strada y.
2. Este posibil ca doamna sa fi avut mai multe căsătorii, sa fi fost divorțată etc. Calitatea de moștenitor a respectivilor a fost deja dovedita și stabilita de notar sau de instanță. Știți ca partajul este irevocabil, când scrie la sfârșitul hotărârii judecătorești "definitiva și irevocabila".
3. Difera prin faptul ca actul de proprietate al unei persoane care a dobândit imobilul prin cumpărare se numește "contract de vânzare cumpărare ", iar actul de proprietate al unei persoane care a dobândit imobilul prin moștenire se numește "certificat de moștenitor " sau "certificat de legatar" sau "sentința civila".
4. Care e întrebarea dvs. legat de faptul ca vi se pare suspect?
5. Dacă cumpărați prin credit imobiliar, de regula băncile solicita ca un anumit procent (10% sau 15 % sau 20%) sa fie suportat de cumpărător din surse proprii.
6. Nu se împarte nimic în fata notarului. Nu e treaba notarului numărarea banilor în fata lui. La notar prezentați documentul bancar care atesta plata, iar în act se consemnează declarația vânzătorilor ca au primit banii. Suma o puteți vira fie în contul unuia dintre ei, fie în conturi diferite. În funcție de cum ați convenit.
7. Vânzătorii dau declarație ca au primit prețul integral, când banca creditoare le-a virat și restul de bani. Avansul îl achitați dvs, restul îl achita direct banca.
8. Da, se poate. Dacă e și banca de acord.
Mai bine cautati alt apartament!
Prea multe probleme juridice nerezolvate la acest apartament.
Care sunt problemele?
Am aflat ulterior:
1. Are, din 1991, de la Primaria Capitalei , Directia Evidenta Imobiliara si Cadastru un certificate de renumerotare a blocului si a strazii.
2. Numele difera deoarece apartamentul a fost dat bunicii dupa demolarea locuintei sale. Bunica si mama sunt decedate. Mama ar trebui sa aiba certificat de mostenitor dupa bunica si cei doi fii sa aiba certificate de mostenitor dupa succesiunea/moartea mamei. A zis ca au facut succesiunea la notar dupa moarte mamei, a murit de curand. Eu am vorbit numai cu un fiu,
3. Sucesiunea a fost facuta dupa mama dumnealui (de curand) la notar, asa a zis, deci, nu in instanta.
4. Trebuie sa aiba certificat/e de mostenitor/i. (certificatul de legatar este acelasi lucru cu certificatul de mostenitor emis de notar?)
5. La prima vizionare nu mi-a aratat decat o schita initiala a apartamentului pe numele bunicii, ulterior mi-a dat dovada redenumirii strazii pe WhatsApp si l-am mai intrebat una, alta. Initial nu a vrut sa arate acte.
6. Am facut programare la notar cand are toate actele cadastrale gata si sa fie in regula, le verifica notarul.
7. Aportul personal de 15 la suta il am in banca, dar nu-l voi da ca avans tot aportul de 15 la suta. Acest aport este o conditie a bancii pentru a ipoteca imobilul adus in garantie, nu este o conditie legala pentru a incheia antecontractul.
8. Banii ii voi vira separate in contul fiecaruia in raport cu procentul care le revine. Sunt 2 frati mostenitori. Asa a zis, nu am vazut acte.
9. Notarul ales de mine nu face antecontractul fara cadastru la zi, nici eu nu vreau deoarece actele cu mostenitori sunt mai complicate in mintea mea. A zis ca inscrie antecontractul in cartea funciara. Am programare la notar pe 10 mai 2022.
10. Nu prezinta incredere nici cum arata fizic, nci nu se lega ce a zis initial, acuma se leaga logic.
Banca mea cere clar cadastru, extras de carte funciara de informare, RLV, schita de urbanism, istoric acte de la prima receptie, proces verbal de receptie, acte/chitanta de achitare integral.

Intreb inca o data:
a. Au certificate/e de mostenitor emis/e de notar , certificate/e de legatar este acelasi lucru cu certificatul de mostenitor emis de notar?
b. Se intocmeste si elibereaza de catre notar cate un certificat de mostenitor pentru fiecare sau un singur certificate pentru ambii mostenitori?
c. Pentru certificatul de mostenitor emis de notar exista un termen de contestatie? Adica poate fi contestat in instant de catre altii mostenitori? Daca da, in ce termen?
Frica mea este sa nu iau teapa cu actele de succesiune, sa existe si altii mostenitori care sa conteste actul de proprietate. Sunt 2 succesiuni, pe bunica si pe mama celor 2 fii. In plus ca vorbea de avans de 15 la suta desi nu avea actele la zi. In anuntul de vanzare scria ca are cadastru, carte funciara etc. Nu era logic ce zicea.
Voi vedea ce zice notarul cand verifica actele de succesiune.
Multumesc mult echipei avocatnet.ro si d-nei. raluk0207.


Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2022
Epuree, utilizator
1.Certificatul de moștenitor se emite in cazul succesiunii legale (cum e cazul aici: copiii au moștenit de la mama, în temeiul legii), iar certificatul de legatar se emite, când transmiterea moștenirii are loc în baza unui testament (beneficiarul testamentului se numește "legatar").
Ca efecte juridice, sunt la fel.
2. Având în vedere ca dezbaterea succesiunii la notar presupune acordul și participarea moștenitorilor, bineînțeles ca ei nu își pot "ataca" propriul act de proprietate, pentru emiterea căruia au semnat voluntar.
Certificatul de moștenitor este anulabil dacă mai exista vreun alt moștenitor nedeclarat. Termenul general de prescripție este de 3 ani.
Ideea ca undeva în lumea asta ar mai putea exista vreun alt moștenitor al defunctului, este o suspiciune care exista la absolut toate mostenirile.
Asta ar însemna că oamenii sa nu își mai dezbata succesiunile, ca dacă și cu parca.
În anunț oamenii pot sa scrie multe. Ei numesc "cadastru" si planul acela vechi, desenat cu creionul.
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cel mai recent testament assyst assyst Buna ziua Am si eu o problema care m-a cam dat peste cap. Anul trecut am facut un antecontract de vanzare cumparare cu plata avansului de aproximativ 97% din ... (vezi toată discuția)
Prima casa - verificarea actelor de proprietate ale vanzatorului mari32 mari32 Buna ziua. As putea cumpara un apartament cu Programul Prima Casa daca proprietarii lor au certificate de mostenitor pentru acel apartament? De la o banca mi ... (vezi toată discuția)
Succesiune si vanzare in aceeasi zi constantin29 constantin29 Am si eu o intrebare,vreau sa cumpar o casa cu un teren de la bunicul meu.Dar mai intai trebuie sa fac succesiunea de pe urma bunicii(am programare maine)Daca ... (vezi toată discuția)