Buna ziua Am si eu o problema care m-a cam dat peste cap. Anul trecut am facut un antecontract de vanzare cumparare cu plata avansului de aproximativ 97% din valoarea imobilului. Restul de 3% urmeaza sa il platesc in curand. Poate va intrebati de ce asa tarziu plata diferentei de bani, ei bine, casa a fost cumparata in baza legii 112 acum 11 ani si adeverintele din care reiesea ca imobilul nu se afla in litigiu, niciodata nu au iesit in timp (cand expira cea de la primarie cand cea de la prefectura). Problema nu ar fi asta. Vanzatorul din pacate a murit si ne-a lasat si un testament nemaiavand mostenitori de grad apropiat. De asemenea el mai facuse un testament inainte cu 30 zile de a il face pe al meu unei persoane care locuia in imobil testament la care avocatul meu a spus ca este nul.
Incercand sa deschid succesiunea am aflata ca aceasta fusese deja facuta si incheiata (in doar 15 zile de la decesul vanzatorului fara a se cere cel putin un extras de carte funciara de catre notar) de catre persoana care avea testamentul mai vechi decat al meu.
Cu ajutorul unui avocat am deschis succesiune in instanta si dupa mai multe amanari (ca are nevoie de timp sa isi gaseasca avocat, ca nu stiu ce act vrea de la notar si ca acesta fara aprobarea instantei nu i-l poate dea, etc etc) a cerut sa i se aprobe interogarea de martori din partea paratilor si interogarea mea. Lucru asta ma sperie. Nu inteleg de ce judecatorul a acceptat lucrul acesta fiind acte autentice (ma refer ca testamentul meu a fost facut la notar si e mult mai recent decat al paratului) si daca martorii nu au avut cunostinta de testamentul meu, cu ce pot influenta ei soarta procesului.
Avand in vedere ca acum ma judec in baza testamentului, conform antecontractului trebuie sa ma prezint pana la o data si la o ora stabilita la notar pt a definitiva actul cu urmasii vanzatorului. In mod sigur paratul nu se va prezenta cu actele (din punct de vedere legal pana la anularea certificatului lui de legatar el este mostenitorul), ce ma sfatuiti sa fac sa ma prezint la notar pt incheierea actului, sa nu ma prezint sau ce e cel mai bine sa fac
Mii de multumiri.
Assyst
Este bine sa va prezentati la notar, insa sa fiti asistata de avocatul pe care-l aveti in cauza. Intr-adevar, ultimul testament este cel valabil. Probabil avocatul angajat de dumneavoastra a solicitat, in cadrul procesului, anularea certificatului de mostenitor pe seama beneficiarului primului testament.
Pe de alta parte, daca se tine seama de testamentul dumneavoastra si se considera ca aveti vocatie succesorala la mostenirea defunctului si avocatul a cerut si inscrierea dreptului de proprietate pentru imobil pe numele dumneavoastra, nu mai are rost incheierea contractului de vanzare-cumparare la notar.
Beneficiarul primului testament si-a inscris dreptul in Cartea Funciara? Ma surprinde ca sustineti ca notarul nu a cerut extras C.F., pentru ca daca si-a inscris dreptul pe baza succesiunii facute de el la notar, este evident ca notarul "a cerut extras C.F."
assyst
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns. Da intradevar avocatul meu a cerut anularea certificatului de mostenitor pe seama beneficiarului primului testament. De antecontract a luat la cunostinta paratul (chiar daca in acesta era o clauza ca vanzatorul sa-si anunte urmasii sau legatarii de existenta acestuia) si prin actele de la dosar (a acuzat ca atunci cand am fost la notar cu vanzatorul acesta nu a stiut ce semneaza si ca raposatul stia ca semneaza un act de vanzare cumparare si nu un testament si de aceia a trebuit sa ne aparam cu aceste acte) Ce mi se pare ciudat e ca paratul acuza ca el nu are cunostinta de anumite acte, gasindu-le in casa doar pe cele care il ajuta pe el in caz, si asa incearca sa traga de timp. Eu tot nu inteleg la ce poate ajuta martorii din partea paratului si daca acestia in urma interogatoriului pot anula actele noastre.
Beneficiarul primului testament (vechi)inca nu si-a inscris dreptul in cartea funciara cu toate ca am vazut ca detine un certificat de legatar iar succesiunea acestuia a fost facuta doar in 15 zile de la moartea acestuia.In cartea funciara exista doar notarea mea cu privire la antecontractul de vanzare cumparare. De asemenea avocatul lui a acuzat faptul ca in testamentul meu nu este scris faptul ca "prin acest testament se anuleaza toate testamentele anterioare acestuia". Dupa cate stiu eu nu trebuie scris acest text obligatoriu pt ca acest tip de act prin simpla existenta a acestuia il anuleaza pe cel anterior.
Cu multumiri Assyst
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu, nu era obligatoriu ca testatorul sa fi scris vreo formula sacramentala de revocare a primului testament. Revocarea poate fi si tacita rezultand din contrarietatea intre cele doua testamente. Cand printr-un testament se lasa un bun unei persoane si prin al doilea testament se lasa acelasi bun unei alte persoane al doilea testament il revoca pe primul. Revocarea poate sa fie insa si partiala - numai in legatura cu dispozitiile care sunt incompatibile sau contrare (adica cel de-al doilea testament sa nu-l revoce integral pe primul).
Cu martori si interogatoriu partea adversa incearca probabil sa probeze ca prin manopere dolosive l-ati indus in eroare pe testator, el crezand ca semneaza un contract de v-c si in realitate a semnat un testament, incercand astfel sa va anuleze testamentul dvoastra.
A doua chestiune, dvoastra jucati la 2 capete: daca castigati procesul si anulati testamentul, deveniti proprietar pe imobilul in litigiu si nu mai aveti nevoie de antecontract.
Daca pierdeti, ramane antecontractul pe care mostenitorii trebuie sa-l respecte deoarece, acceptand legatul (depinde cum e universal sau cu titlu particular, numai pe imobil) accepta atat pasivul cat si activul mostenirii (legat universal sau cu titlu universal), sau acceptand legatul cu titlu particular au situatia avanzilor-cauza si sunt obligati sa incheie vanzarea.
Probabil ca, paratii nedorind incheierea contractului de v-c, va urma un proces de pronuntare a unei hotarari care sa tina loc de contract de v-c.
Prezentati-va la notar si solicitati incheierea contractului de v-c. Sunt 3 situatii:
a) paratul se prezinta si in cel mai neplauzibil caz incheie contractul
b) paratul se prezinta si refuza incheierea contractului; in acest ultim caz, nu e vina dvoastra ca nu s-a incheiat contractul
c) paratul nu se prezinta si iarasi antecontractul nu cade
Poate e bine sa-i faceti o notificare prin care sa-i comunicati data, ora si locul incheierii contractului.
Pt dvoastra e important ca antecontractul sa ramana in picioare.
Intr-adevar va asumati riscul ca toate demersurile dvoastra sa fie folosite in procesul de anulare a certificatului de mostenitor, ca fiind o recunoastere a calitatii paratului de mostenitor, dar un avocat bun poate sa interpreteze aceste demersuri si in favoarea dvoastra. Oricum sfatuiti-va cu avocatul dvoastra in tot ceea ce faceti si nu actionati de una singura. Succes.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu cred ca situatia nu-i chiar atat de oabla si ca, intradevar ar trebui sa luati o decizie sfatuindu-va cu avocatul in cauza.
Daca pe de o parte contest calitatea de legatar a celuilalt (intr-o actiune avand ca obiect anulare certificat de mostenitor) si pe de alta parte il chem la notar in calitate de legatar s-ar putea sa-mi dau singur cu stangu-n dreptu'.
Buna-credinta
ada48
Buna ziua. Supun atentiei dvs. urmatoarea speta: Acum opt ani am cumparat un apartament cu contract de vanzare cumparare autentificat la notar. La intocmirea ... (vezi toată discuția)