avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CINE PLATESTE PT. REABILITARE: vanzatorul sau ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CINE PLATESTE PT. REABILITARE: vanzatorul sau cumparatorul? COSTUL PENTRU REABILITARE - BLOC din SECTOR 3

COSTUL PENTRU REABILITAREA BLOCULUI - situat în SECTOR 3 - cine plateste: proprietarul vechi sau proprietarul nou ?
Buna ziua,
Fiica mea a cumpărat un apartament în decembrie 2021, situat într-un bloc reabilitat, in sectorul 3. Unul dintre criteriile pentru care am ales acel apartament a fost ca acesta se afla in bloc ”anvelopat”. Vanzatorul a specificat ca reabilitarea s-a facut din fonduri europene, informatie transmisa asociatiei de proprietari de catre administrator. De asemenea, vanzatorul nu a dorit sa negocieze deloc pretul, tocmai pentru ca blocul arata elegant, fiind reabilitat, iar fiica mea a acceptat sa cumpare locuinta la pretul cerut.
Acum cateva zile, administratorul a afisat o înștiințare din care reiese ca fiecare apartament trebuie sa achite costul reabilitarii (o suma mare lunar / timp de 4 ani), motivatia ar fi ca de fapt costul reabilitarii nu a fost suportat din ajutor european si ca trebuie achitat de asociatie.
La data incheierii contractului dintre primărie si asociatia de proprietari (2009), fiica mea nu facea parte din asociatia de proprietari. Pe de alta parte, fereastra de la bucatarie si usa de la balcon sunt deteriorate, semn ca nu au fost schimbare la anvelopare.
Sunt interesata si va rog sa ma ajutati cu un raspuns
- din moment ce aceasta datorie se aplica pentru o imbunatatire la bloc, care a generat un pret mai mare la cumpararea apartamentului, este firesc sa plateasca fostul proprietar pentru reabilitare ?;
- daca fiica mea ar fi stiut ca trebuie achitata dupa cumparare o suma de bani, ar fi refuzat sa cumpere, intrucat vanzatorul a fost neclintit in privinta negocierii pretului;
- ce ar fi de facut in acest caz ?
Fiica mea nu doreste sa plateasca pentru ceva ce exista deja facut si despre care a fost informata ca a fost platit de stat.
Va multumesc, Mir.
Cel mai recent răspuns: Mir.Tk , utilizator 15:53, 11 Aprilie 2022
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatia achitarii reabilitarii revine persoanei care detine calitatea de proprietar cand apare impunerea
Atat timp cat vanzaorul a sustinut ca reabilitarea sa reaizat din fonduri europene ,pretentian impunerii unei sume mai mari ca si cum ar fi fost suportata d ecatre acesta nu este reala
Vanzatorul a fixat un pret mai mare al acestui apartament pentru ca blocul este reabilitat. Astfel, pretul in zona pentru apartamentele aflate in blocuri care nu erau reabilitate era de 64.000 EUR - 66.000 EUR, iar vanzatorul a cerut 68.000 EUR, pe motivul mentionat mai sus: ANVELOPARE, desi nu investise bani in asta.
Va multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2022
Mir.Tk, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vinzatorul a fost de buna credinta, nu a fost vina lui ca primaria nu a respectat proiectul pe fonduri europene si nu s-au mai primit fondurile. Daca pretul nu ar fi fost considerat corect, nu s-ar fi incheiat tranzactia. Primaria poarta toata vina in aceasta "afacere".
Va multumesc !
Totusi, vanzatorul a utilizat apartamentul timp de 12 ani (in 2009 s-a facut anveloparea). Tot el era membru al asociatiei de proprietari la data incheierii contractului cu primaria si a efectuarii lucrarilor, el a completat acele formulare. Cumparatorul a platit pretul deja; faptul ca mai trebuie platita o suma de bani mare pentru ceva ce stia ca este inclus in pret, aceasta este problema cumparatorului.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2022
Mir.Tk, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Totusi, vinzatorul nu mai era membru al asociatiei de proprietari (nemaifiind proprietar) cind s-a facut impunerea acestei sume, in rate, drept cheltuiala pe listele lunare de intretinere. Legea indica drept platitor doar proprietarul. Daca dvs. gasiti vreo vina legala fostului proprietar, dati-l in judecata. Sau asociatia.. Contestati prima data lista de cheltuieli de intretinere conform art. 28 din legea 196/2018 :
Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.
[ link extern ]
Daca raspunsul primit de la presedintele de asociatie nu e corespunzator cerintelor dvs. faceti o reclamatie conform aliniatului 5 la primaria de sector.

Daca nici acolo nu gasiti rezolvare actionati conform art. 29 din aceeasi lege, angajati-va avocat si dati in judecata vinovatul/ vinovatii ( alegeti dintre: fostul proprietar, asociatia de proprietari, primarie, altcineva).

Forumul acesta nu se ocupa de moralitate.

Alte discuții în legătură

Despre reabilitare Cristina Mihalcea Cristina Mihalcea Daca se vinde un apartament intr-un bloc recent reabilitat, neachitat integral costul reabilitari/apartament (se achita in rate lunare), cine are obligatia de ... (vezi toată discuția)
Recuperare fond special danac77 danac77 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: in luna octombrie 2011 am cumparat un apartament care era in proces de termoizolare. Fostul proprietar achitase suma de ... (vezi toată discuția)
S-a zis cu reabilitarea termica a blocurilor! elga50 elga50 Guvernul a dat o OU prin care s-a razgandit si nu mai finanteaza reabilitarea termica a blocurilor, dar se ofera sa plateasca dobanda la creditele pe care ... (vezi toată discuția)