Am urmatoarea situatie: in luna octombrie 2011 am cumparat un apartament care era in proces de termoizolare. Fostul proprietar achitase suma de 1500 ron la administratia blocului pentru acoperirea unei parti din cheltuielile de termoizolare. La momentul negocierii pretului apartamentului ne-am inteles ca acesta suma sa ramana in contul nostru mai departe ca noi proprietari. Din pacate aceasta intelegere nu a fost mentionata in cadrul actului de vanzare cumparare. Acum, luna ianuarie 2012, fostul proprietar a facut cerere la administratie sa i se restituie banii pt ca i "se cuvin" avand in vedere ca el a platit acea suma la administratie. Este legal sa i se restituie acea suma sau eu, in calitate de proprietar, beneficiez de acea suma? Mentionez ca primaria a hotarat ca termoizolarea blocului sa se efectueze gratuit si de aici s-a ajuns la ideea ca fostul proprietar considera a acei bani i se cuvin.
Multumesc
1-Omiterea sumei in contractul de vanzare cumparare,are consecinta problemelor cu care va confruntati
2-Legal daca suma a fost impusa si perceputa pentru reparatie parti comune imobil,a fost depozitata in fond de reparatii,care reprezinta fond cu durata limitata de folosinta care nu va putea fi utilizata decat cu acordul adunarii generale a proprietarilor
Aspectul ca presedintele,cenzorul au acceptat cererea de restituire suma ,apreciez ca este netemeinica,deoarece solicitantul nu mai detine relatii/raporturi fata si in raport de asociatia de proprietari
In opinia mea consider ca ati gresit sa mentionati ceva in contractul de v/c, privitor la aceasta suma. Avand in vedere ca lucrarea de reabilitare se va face incepand cu debutul sezonului cald, deci suma este neconsumata, omul cam are dreptate sa ceara restiruirea sumei.
Era simplu daca faceati mentiunea respectiva sau "regularizati" chestiunea prin pretul final al apartamentului.
Astept cu interes si alte opinii. Succes!
De gresit cu siguranta am gresit ca nu am mentionat in contract aceasta intelegere. Insa lucrarea de reabilitare este aproape incheiata, ea a inceput anul trecut in toamna. Suma este intradevar neconsumata, din cauza ca primaria a decis sa faca gratuit reabilitarea.
In conditiile in care suma a fost dispusa pentru a fi perceputa proprietarilor drept contrvaloare executie reparatii la parti comune,in situatia in care asociatia a beneficiat de facilitatea scutirii de la plata executiei lucrarii de anvelopare ,pe cale de consecinta total suma ramane in contul asociatiei de proprietari in depozit fond de reparatii
Trebuie sa facem distinctia intre fondul de reparatii obisnuit care, intr-adevar, nu se restituie acelui proprietar care vinde apartamentul pentru ca, pe langa ca ar fi nelegal, nici nu s-a constituit cu aceasta conditie..... si fondul special, fond creat cu o destinatie anume specificata.
Or acest fond special nu mai este folosit, destinatia a disparut. El nu poate intra in masa fondului de reparatii pentru ca proprietarii nu au hotarat asta de la bun inceput, iar, acum cand se stie ca acesti bani nu vor mai fi folositi si conducerea asociatiei inapoiaza aceste sume proprietarilor, atunci, pe buna dreptate, omul isi cere banii inapoi.
Si asa este si moral sa se intample in relatia dintre vechiul si actualul proprietar.
Nu-ti poti insusi, ca nou proprietar, niste bani care nu sunt ai tai si asupra caror destinatie nu ai decis de comun acord cu fostul proprietar.
Deci vechiul proprietar are tot dreptul sa-si revendice aceasta suma.
Fondul de reparatii
Radu_Buga
M -am mutat de curand intr-un bloc din alt cartier si vechiul proprietar imi cere sa ii restitui fondul de reparatii,la fel si administratorul sa platesc din ... (vezi toată discuția)