avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare fond special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare fond special

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: in luna octombrie 2011 am cumparat un apartament care era in proces de termoizolare. Fostul proprietar achitase suma de 1500 ron la administratia blocului pentru acoperirea unei parti din cheltuielile de termoizolare. La momentul negocierii pretului apartamentului ne-am inteles ca acesta suma sa ramana in contul nostru mai departe ca noi proprietari. Din pacate aceasta intelegere nu a fost mentionata in cadrul actului de vanzare cumparare. Acum, luna ianuarie 2012, fostul proprietar a facut cerere la administratie sa i se restituie banii pt ca i "se cuvin" avand in vedere ca el a platit acea suma la administratie. Este legal sa i se restituie acea suma sau eu, in calitate de proprietar, beneficiez de acea suma? Mentionez ca primaria a hotarat ca termoizolarea blocului sa se efectueze gratuit si de aici s-a ajuns la ideea ca fostul proprietar considera a acei bani i se cuvin.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: danac77 , utilizator 12:02, 14 Februarie 2012
As fi de acord cu dvs daca nu ar fi existat o intelegere atunci cand s-a preluat apartamentul si s-a negociat pretul de vanzare. Din moment ce s-a stabilit ca aceasta suma ramane in contul nostru (cu alte cuvinte a fost inclusa in pretul dat de mine pe acest apartament) nu vad de ce ar fi legal si mai ales moral sa-si revendice banii acum. Dvs daca vindeti ceva si negociati un pret vi se pare normal ca dupa 3 luni de la efectuarea tranzactiei sa te razgandesti si sa spui ca nu mai este valabil?
La momentul vanzarii apartamentul era in curs de termoizolare, dar nu se stia ca aceasta operatiune o sa fie gratuita, ca daca ar fi stiut, isi lua banii inapoi fara ca dv. sa stiti ceva despre aceasta suma si pretul apartamentului ar fi fost acelasi. Doar nu vreti sa spuneti ca va tocmeati la mai putin de 400 euro..... ?!?
Aveti dreptate dintr-un punct de vedere. Ideea este ca am facut o intelegere la momentul achizitionarii apartamentului. Termoizolarea putea sa fie gratis dupa cum foarte bine putea sa ma coste peste 1000 de euro, risc pe care mi l-am asumat.
In fine, eu vroiam doar sa stiu daca este legal asa ceva. Si inca nu m-am lamurit pentru ca nu am nici o justificare pe baza unei legi, unei reglementari in care sa scrie exact ce se intampla cu astfel de fonduri. Nu este vorba de suma in sine ci despre un principiu, este corect sau nu...
Din moment ce atat vanzatorul cat si cumparatorul au stiut de aceasta suma si s-au inteles ca banii raman la asociatie in contul apartamentului, asa trebuia sa ramana.
Este aproape evident ca atunci cand s-a negociat pretul apartamentului, vanzatorul a cerut un pret mai mare, un pret ca si cum lucrarea era facuta pentru ca el achitase costul acestei lucrari.
Daca vanzatorul se prezenta cu viitorul proprietar la asociatie si i se spunea ca blocul necesita o lucrare costisitoare si ca viitorul proprietar trebuie sa contribuie cu 1500 lei, sigur ca scadea automat pretul apartamentului.
Asa, cel care a cumparat a platit o suma mai mare, suma in care au intrat si banii dati de fostul proprietar pentru lucrarea ce era planificata.
Logic fostul proprietar si-a recuperat odata banii prin vanzarea apartamentului cu un pret mai mare exact cu suma achitata pentru lucrare.
Asa cum creste pretul unui apartament modernizat fata de altul degradat, chiar daca sunt usa in usa.
Nu are legatura cu faptul ca primaria a facut apoi lucrarea gratis. Repet, cel care a cumparat a platit vanzatorului odata acea suma prin pretul mai mare al tranzactiei. Din acel moment orice cost suplimentar cu orice reparatie, investitie, reabilitare..., ca si orice reducere facuta de constructor, stat... erau de platit sau de primit de catre noul proprietar.
Pun problema ca nu se facea lucrarea gratuit si ca dupa receptie le mai cerea proprietarilor inca 2000 lei de apartament. Ar fi venit fostul proprietar sa achite aceasta diferenta de 2000 lei?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare fond termoizolare danac77 danac77 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: in luna octombrie 2011 am cumparat un apartament care era in proces de termoizolare. Fostul proprietar achitase suma de ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii pt.reabilitare termica marcelabogatean marcelabogatean Buna ziua, Am constituit la asociatia de proprietari un fond de reparatii pt.reabilitare termica .Aceasta reabilitare termica inca nu a avut loc.Am vandut ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii Radu_Buga Radu_Buga M -am mutat de curand intr-un bloc din alt cartier si vechiul proprietar imi cere sa ii restitui fondul de reparatii,la fel si administratorul sa platesc din ... (vezi toată discuția)