avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prevederi legale moștenitori și testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prevederi legale moștenitori și testament

Bună seara! Logodnicul meu mai are un copil dintr-o relație anterioara și noi împreună avem alți 3 copii. Toți cei 4 copii sunt minori.
Casa în care stam este pe numele lui. Eu am doar economii în bani. El mai are 2 frați și 3 nepoți de la acești frați plus ambii sai părinți, iar eu mai am o sora și ambii părinți ca rude apropiate.
Dacă nu avem testament, in cazul decesului lui cine moștenește și ce proporții? Dar în cazul decesului meu?
Am vrea sa facem fiecare testament și nu știm cum se procedează. Se merge la notar? Și dacă facem testament acesta vine înaintea prevederilor legale, corect?

Va mulțumesc anticipat pentru ajutor
Aura
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:25, 12 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copiii sunt principalii moștenitori.
Celelalte rude nu au nicio legătură.
Dacă nu va căsătoriți, fiecare dintre dvs va fi moștenit doar de copii.
Logodnicul de cei 4 copii, dvs de cei 3.

Dacă va căsătoriți, soțul decedat va fi moștenit de soțul supraviețuitor (1/4) și de copiii sai (3/4).
Va mulțumesc mult! Despre testament știți cumva dacă e valid dacă se face la notar? Sau trebuie sa avem un avocat? Bănuiesc ca prevederile au prioritate în fata celor legale. Deci dacă noi menționăm în testament ca partenerul supraviețuitor moștenește oricum un anumit procent, se va aplica chiar și dacă nu ne căsătorim, corect?

raluk0207 a scris:

Copiii sunt principalii moștenitori.
Celelalte rude nu au nicio legătură.
Dacă nu va căsătoriți, fiecare dintre dvs va fi moștenit doar de copii.
Logodnicul de cei 4 copii, dvs de cei 3.

Dacă va căsătoriți, soțul decedat va fi moștenit de soțul supraviețuitor (1/4) și de copiii sai (3/4).

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul este valid și se încheie la notar.
Nu exista dispoziții în materie de moștenire care sa fie mai importante decât altele.
Problema este ca dvs aveți copii.
Iar copiii sunt moștenitori rezervatari.
Legea le acorda o cota parte din averea dvs, chiar și dacă lasati testament.
Testamentul nu este act de proprietate. La deces, va trebui dezbătută succesiunea, unde copiii au dreptul de a solicita reductiunea testamentului. (Sau, cum se mai spune sa "îl atace")
Cu alte cuvinte, nu poate soțul supraviețuitor sa moștenească chiar tot.
Și nici nu va recomand. Soțul supraviețuitor ia tot, găsește pe altul/alta, nu stiti peste cine da și va lăsați copiii fără nimic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
AureliaGhe a scris:
Deci dacă noi menționăm în testament ca partenerul supraviețuitor moștenește oricum un anumit procent se va aplica chiar și dacă nu ne căsătorim, corect?


Corect. (sublinierea îmi aparține)
Puteți lăsa până la jumătate din avere. (Atenție! Discutăm despre parteneri. Propoziția aceasta este valabilă în situația dată. Nu o transpuneți pe nemestecate în alte situații ce vi se par că seamănă, dar nu răsar! Situația soțului supravietuitor care vine la moștenire în concurs cu alți descendenți decât cei comuni lor nu e chiar așa de roz.)
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2022
romascanu, moderator
@aurelia Lucrurile sunt mai complicate si presupun sa decideti care va sunt prioritatile! Acum sunt doua situatii: decedati dvoastra sau partenerul. Daca decedati dvoastra prima, in actuala situatie, in care nu sunteti casatorita, tot ce lasati va fi mostenit doar de copiii dvoastra, in cote egale, indiferent cati aveti si cine le e tata. Daca moare partenerul, la fel, bunurile lui vor fi mostenite exclusiv de copiii lui, in cote egale, indiferent cati are si cu cate femei i-a facut. Daca va casatoriti lucrurile devin mai complexe, interesele dvoastra si ale copiilor dvoastra vor fi in conflict cu ale sotului. Vorba lui Caragiale, si vice-versa. O vizita la un avocat v-ar lamuri. Dupa ce alegeti ,,schema", puteti merge la notar sa o legalizeze. Oricum ati da-o, nu puteti sa fiti toti, dvoastra, partenerul si copiii, ai lui si ai dvoastra, in castig.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire paula38 paula38 Buna ziua ,problema este urmatoarea ,sunt casatorita ,am incheiat o conventie de separare de bunuri ,inainte de casatorie detineam un imobil ,in timpul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala - in caz de deces al unui sot (ambii soti cu copii din casatorii anterioare) AlinaIoanaMihut AlinaIoanaMihut Buna ziua! Mama mea (vaduva) urmeaza sa se casatoreasca cu un barbat divortat care are 4 copii. Cei doi viitori soti doresc sa semneze un conventie ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)