Expertiza judiciara imobiliara
Buna ziua. Sunt in plin proces de partaj, s-au stabilit cotele 50%, terenul este al meu, si urmeaza expertizele. Am si eu cateva intrebari pe care am uitat sa le pun avocatului si ma tot framanta.
1. Expertiza pe bunul imobil se face la valoarea lui din momentul constructiei? 2014, este o casa, sau la valoarea ei de acum 2022.
Expertiza constructiei se face la valoarea ei de piata? Adica cat ar valora daca o vindem?
Daca el cere un expert parte ar trebui sa cer si eu?
Ar trebui sa am un expert parte chiar daca reclamantul nu cere unul?
2.Apoi mai este problema bunurilor mobile, a electrocasnicilor. Eu nu vreau sa platesc expertiza pt acestea pt ca sunt vechi si perimate. Am facurile pt tot dar stiu ca fostul sot nu vrea mobila, el vrea de la mine bani. Problema este ca eu am si cei doi copii minori ai nostri iar tot circul asta o sa ma coste bani pe care in loc sa-i folosesc cu cei doi copii o sa ii arunc aiurea pt niste vechituri.
I-am spus fostului sot ca poate lua orice vrea din casa dar nu vrea, el vrea bani. Am vrut sa i le donez insa avocatul a spus ca am donat destul. Ce pot face?
Va multumesc!
1. Expertiza valorica se face la valoarea actuala de piata. Fiecare parte in partaj poate solicita instantei sa aprobe cate un expert parte. Trebuie stiut ca expertul parte este platit de catre partea care l-a solicitat. Aceste expert participa la expertiza, are in vedere aceleasi documente si acte normative ca si expertul desemnat de catre instanta si nu apara interesele partii care l-a soliciat, doar are in vedere sa se aplice legislatia in vigoare in mod corect.
2. Expertul va identifica si stabili valoarea fiecarui bun aflat in comun. Plata expertului se stabileste de catre instanta, cui i se atribuie. Poate fi o sigura parte sau ambele parti, in cuantum 50-50 % sau alt procent stabilit de catre instanta. Pentru electrocasnice valoarea poate fi zero (amortizate/ iesite din garantie), in functie de vechimea acestora. Pentru intretinerea copiilor, fostul sot va plati pensie alimentara, lunar.
Am inteles utilitatea expertului parte. Doar ma gandeam ca daca ala care reclama nu cere...eu o sa par...nu stiu disperata daca cer expert parte si in plus el.se poate folosi de asta in apel. Ca nu sunt asa naiva sa cred ca o sa scap doar cu procesul asta.
2. El plateste pensia si atat. Copiii nostri nu traiesc din pensia aia ca sunt la scoala, au meditatii, olimpiade si alte cele. In fine, important e ca daca el vrea musai expertiza sa plateasca.pt ea! Asa mi se pare corect!
Nu este obligatoriu daca o parte in proces cere expert parte, sa ceara si cealalta parte in proces. Daca cereti sau cereti expert parte, partea adversain proces nu are cum sa se foloseascva de asa ceva.
Instanta va decide cine plateste expertiza. Pensia alimentara se stabileste tot de catre instanta dupa veniturile platitorului. Se poate cere periodic, prin instanta, recalcularea pensiei alimentare.
Partajarea bunurilor mobile se poate face si ,, Articolul 676 Cod civil stabileşte regulile aplicabile operaţiunii juridice de împărţire a bunurilor prin partaj:
– în natură, proporţional cu cota-parte a fiecărui coproprietar;
Asta presupune ca puteti imparti bunurile fara a plati sulta unul celuilalt atunci cand vorbim de bunuri mobile. Partajarea diferita pentru bunuri mobile si imobile.
DlGoe
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@ioana E drept ca o sa va coste, dar expertul parte este ,,avocatul" dvoastra in expertiza! Legea ii da dreptul să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.