Medicul de familie mi-a eliberat certificate medicale pt cele 126 de zile dar contabila mi-a suspendat contractul de munk dupa cele 42 de zile de postnatal si mi s-a spus ca acelea sunt obligatorii, nu trebuie neaparat sa fac 126 de zile si sa ma duc la medicul de familie sa anuleze CM. Este adevarat?
Cf legii sunteti obligata de efectuati minim 42 zile postnatal.
daca inainte de a naste nu ati avut concediu de sarcina care sa se scada din cele 126 zile, atunci aveti dreptul sa efectuati toate cele 126 zile.
Ce a facut contabila dvs este ilegal din mai multe motive:
- nu are voie sa va suspende CIM daca nu ati facut dvs o cerere in acest sens pe care sa o inregistrati la angajator.
- nu contabila spune la cate zile de CM aveti dreptul ci legea.
Trebuie sa va plateasca acele concedii medicale si abia la sfarsitul lor dvs sa faceti cerere de suspendare CIM cu data urmatoare terminarii concediilor medicale.
:rtfm: Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani.:foottap:
Contabile nu are voie sa decida in locul dvs.,intrucat cele 126 zile reprezinta un drept pe care il aveti sii numai dvs. puteti renunta la el.
Prenatal si cic
andyc76
Buna ziua.
As vrea sa stiu daca sunt obligata sa cer CIC dupa 42 zile de la nastere din moment ce eu sunt inca inca in prenatal. Mentionez ca sunt in ... (vezi toată discuția)
Postnatal
LIVIA RIBIGAN
buna ziua
as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)