avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina retractabila ...

Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina retractabila ca un rulou din panza, intr-un bloc nou. Inainte sa o comand nu era infiintata asociatia de proprietari, am primit aprobare verbala de la arhitect, cu conditia sa respect culorile blocului, ceea ce am si facut. Intre timp s-a infiintat asociatia de proprietari si presedintele blocului m-a amenintat ca este ilegal ceea ce am facut. Cum pot solutiona aceasta problema? Din ce am citit in lege nu este nevoie de aprobare de la primarie pt o copertina, daca este nevoie doar de aprobare de la asociatia de locatari si nu o obtin ce se intampla? Iar in cazul in care primesc amenda si o platesc trebuie sa dau jos copertina? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2022
madalinams, utilizator
Cel mai recent răspuns: madalinams , utilizator 16:25, 15 Aprilie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai usor cu pianul pe scari, orice lege nu expliciteaza in amanunt toate situatiile posibile, unele se asimileaza altora permise de lege. Daca va uitati, un aliniat mai jos in lege apare acelasi gen de articol, cu o mentiune in plus :
(2) Se pot executa fără autorizație de construire/desființare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor amplasate în zone de protecție a monumentelor sau în zone construite protejate, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, ori dacă acestea nu reprezintă construcții cu valoare arhitecturală sau istorică, stabilite prin documentații de urbanism aprobate:
...........................................
g) modificări de compartimentări nestructurale, demontabile, realizate din materiale ușoare și care nu modifică concepția spațială interioară;
.........................

Eu am dedus ca pentru categoria asta de cladiri nu e voie la exterior. Pentru cele de la alin 1, care s-ar potrivi cazului de fata, se poate si la exterior. In plus la alin 1 se vede ca legiuitorul permite pe fatada si :
i) montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;

Prin urmare nu e chiar atit de stricta treaba (alea cum se vad ca aspect arhitectural ?!?). In acelasi timp acea copertina retractabila (nu fixa !) nu e chiar atit de supusa pericolului de a crea o sarcina de tone forta, presupun ca utilizatorul ei o stringe cind nu mai e nevoie de ea sa-si faca "jobul" pentru care a fost cumparata (persoana/persoanele parasind balconul) si mai ales cind sint situatii de vint puternic. Altfel ar fi luat versiunea mai ieftina, cea fixa.

In ceea ce priveste compartimentarea, da, am asimilat ca s-ar crea un singur spatiu (compartiment). Nu e o divizare a unui spatiu preexistent.

Referitor la avizul arhitectului, da, sunt de acord ca ar fi trebuit mai mult de un mesaj. De aceea trimiteam in primul raspuns la descoperirea acelui regulament de urbanism.
Copertina instalată nu a produs modificări structurale ale clădirii, respectiv fațadei și este demontabilă. La terase exterioare și copertine nu sunt necesare avize. Nici la închiderea balconului cu termopane nu sunt necesare avize, autorizații de construcție și alte aprobări. Eu mi-am închis balconul așa și m-am interesat și la asociație, și la primărie și mi-au spus că sunt lucrări care nu necesită aprobări speciale. De altfel articolul acesta mi se pare lămuritor pe deplin: [ link extern ] /
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Esential este sa stim cu ce-i deranjeaza copertina pe cei de la Asociatie.
Eu banuiesc de ce. Presedintele, ca orice frustrat ajuns sa aiba o functie, ameninta / este impotriva etc.
Solicitatii sa va comunice, in scris, ce problema are cu acea copertina.
Exista indivizi care, daca pot, sunt impotriva la orice. Daca pot, ar face ei "ordine" cu ceilalti... Unii pot si procedeaza ca atare. Tristi indivizi.
Spuneti-i administratorului ca NU doriti sa dati jos copertina. Dati-i de lucru, enervati-l, consumati-i din energia negativa. Spuneti-i sa studieze prevederile legale privind subiectul disputei.
Daca aveti timp, vedeti la ce mai este "contra" si combateti-l.
Succes si nervi tari. Sa invinga ratiunea, nu reaua-vointa.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util


Va multumesc ft mult ptr raspunsuri! Foarte multe informatii care m-au ajutat. Intre timp am depus si o cerere la urbanism sa fiu sigura ca nu este necesara aprobare. Pe whatsapp am vorbit cu inginerul care mi-a scris ca arhitectul a dat aprobare sa pun aceasta copertina atat timp cat respect culorile blocului.(am mesajul si acum, am respectat culorile blocului). Am inceput sa merg din usa in usa la toti locatarii sa iau semnaturi, sunt 150 de apartamente deci am nevoie de cel putin 76 si dureaza treaba mai mult decat ma asteptam. Absolut toti oamenii care mi-au deschis usa mi-au semnat cererea ba chiar multi mi-au cerut nr de telefon al firmei pt ca doresc sa si puna si ei, locuim intr-o zona unde se construiesc in jurul blocului nostru blocuri inalte de 11 etaje, plus ca urmeaza fix langa bloc sa se inceapa un santier pt a se face 4 benzi de circulatie. Praful ne inunda pe toti, mai ales pe mine care am vedere directa catre santier si sunt si la etajul 1. Deci aceasta copertina a fost o necesitate nu un moft. Am facut o copertina la comanda care a fost si destul de scumpa, 500 euro, deci nu am pus o ieftinatura urata, macar sa fie justificata plangerea d-lui presedinte. Imi pare rau ca nu pot atasa aici o poza sa vedeti cum este copertina, si cum arata totul in jurul blocului, numai fundatii sapate imense, drum neasfaltat etc. Pe el nu il intereseaza pt ca are penthouse la ultimul etaj si probabil praful nu ajunge asa de sus, are si vedere catre curtea interioara nu catre santier, dar in schimb si-a pus pe pervazul balconului lui, de 60 mp de jur imprejur brazi mari in ghivece. Am inteles ca asta vara a cazut unul din acei brazi la o furtuna, si cu toate acestea el ii are in continuare pe pervaz, ma gandesc ca nici acest lucru nu este tocmai ok.

Va multumesc inca o data tuturor pt raspunsuri si sper sa rezolv cat mai repde situatia! O zi frumoasa va doresc!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie pentru copertina MrV MrV Buna seara, Imi cer scuze daca s-a mai intrebat dar am cautat si nu am gasit. Vrem sa punem o copertina la intrarea in bloc. Copertina este fixa. Avem sau nu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie pentru izolare termica apartament ContSters94817 ContSters94817 As dori sa stiu daca trebuie autorizatie de la primarie pt izolarea termica a apartamentului si cum se obtine aceasta ,cat costa? Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)
L 50/1991 andiha andiha buna ziua, din dorinta mea de a trai intr-un apartament curat, fara mucegai, si neputand sa aflu de la constructori si nici chiar de la primaria din Timisoara ... (vezi toată discuția)