avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... L 50/1991
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

L 50/1991

buna ziua,
din dorinta mea de a trai intr-un apartament curat, fara mucegai, si neputand sa aflu de la constructori si nici chiar de la primaria din Timisoara detalii clare, am inceput investigatia. Se spune ca pentru a izola exterior parterul unui bloc de 4 etaje este nevoie de autorizatie + certificat de urbanism. Totusi, am gasit oug214/2008 pentru legea 50/1991 care, la art 11lit h spune :
22. La articolul 11, partea introductiva a alineatului (1) si litera h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:
...............................................................................................................................
h) reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si acoperisului, daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia - terasa/sarpanta -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;".

asadar va rog sa-mi explicati daca puteti termenii :
-care nu modifica aspectul arhitectural al constructiilor (ma incadrez sau nu ?)
-lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si acoperisului, daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia (adica al acoperisului, ca daca era vorba de anvelopa se spunea "al acesteia" sau "al acestora" referindu-se la ambele) (chiar si asa, prin anvelopare modific sau nu sistemul constructiv ?)

Inteleg ca peretii exteriori sunt proprietatea comuna a locatarilor blocului si sunt sigur ca pot obtine acordul tuturor, dar totusi , exista alte legi care m-ar opri sa fac lucrarea ?

cu multumiri tuturor celor care ma vor ajuta,
Hahanski
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:22, 20 Iunie 2011
Nu va incadrati, intrucat modificarea aspectului fatadei inseamna modificari ale aspectului arhitectural.
In Iasi, pentru lucrari de reabilitare termica nu au fost necesare aceste documente (certificat de urbanism + autorizatie de construire - aceasta este ordinea normala), tocmai pe motivele aratate de autorul topic-ului, insa avand in vedere vointa mai multor proprietari in vederea efectuarii anveloparii blocurilor, am mers la primarie, la birou disciplina in constructii si am solicitat asa de sanchi cate un certificat de urbanism pentru fiecare bloc. Cererea am gasit-o pe site-ul primariei, iar taxa este simbolica, 5,00 lei.
Dvs., pentru orice eventualitate mergeti la primaria TM, explicati ce vreti sa faceti si sigur au sa va indrume cumva. La noi nu a fost nici-o preocupare in acest sens, asfel incat fiecare a facut cum l-a taiat capul, in privinta culorilor (fond, dungi, combinatii care mai de care ), ca in rest nu ai ce sa schimbi, fie vorba intre noi...
Daca reusiti sa-i determinati si pe ceilalti vecini sa faca acelasi lucru, sa stiti ca realizati un lucru extrem de util, pentru ca asa se obtin cele mai bune rezultate, cand intreg imobilul este izolat. La noi, din nefericire, din 44 apartamente, 3 au ramas neizolate ( unul dintre proprietari este avocat - sarac lipit, de-i plangi de mila nu alta...), ba mai mult nici nu au vrut sa contribuie la varuirea peretilor exteriori aferenti apartamentelor, astfel incat blocul arata ca naiba de urat!
Dati-i bataie, ca vremea este f. buna! Folositi materiale de calitate, nu va zgarciti si rezultatele vor fi pe masura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica luca luca luca luca Pentru efectuarea unei lucrari partiale de reabilitare termica (nu toate apartamentele au subscris ideii), este necesar certificat de urbanism si autorizatie ... (vezi toată discuția)
Izolare fata aprtamnet bloc - este necesara autorizatie de constructie? Selenus Selenus Buna ziua, intrucat programul de reabilitare termica este un mare chix, am hotarat sa analizez optiunea de placare cu polistiren a partii din fatada blocului ... (vezi toată discuția)
Reabilitare energetica gm_mg gm_mg Primaria Craiova, sesizand ca fiecare proprietar de apartament de bloc se descurca cum poate pe proprioa cheltuiala, a trimis o adresa la asociatia de locatari ... (vezi toată discuția)