Am locuit in Elvetia, am revenit in tara cu cei 2 minori nascuti acolo. Sotul m-a dat in judecata in Ro pt rapire internationala de minori pe baza conventiei de la haga care specifica ca nu i-am solicitat acordul in scris sau verbal cu martori pt ca cei 2 copii sa ramana cu mine in Ro. Intre timp a intentat divort in Elvetia si pe baza unei orfonante prexidentiale i s-au incredintat minorii. Am aflat de divort la primul termen de judecata pt rapire. Inainte de primul tetmen de judecata pt rapire am depys eu avtiune de divort in Ro. 1. Nu inteleg cum nu am fost instiintata de divortul din Elvetia desi in Elvetia am facut cerere de plecare temporara, care imi da dreptul sa ma intorc daca voi vrea, pana in 2025.
2. Cum sa se judece divortul in 2 tari diferite? Noi ne-am casatorit in Ro in 2007.
3. De ce nu se suspenda dosarul cu divortul din Elvetia pana nu se termina cel cu rapirea?
Multumesc pt raspunsuri.
Avand in vedere domiciliul legal stabilit al copiilor, dvs nu puteati parasi tara fara acordul tatalui si nu puteti retine minorii pe teritoriul Romaniei daca inapoierea nu reprezinta pentru ei un risc grav la adresa vietii, integritatii fizice ori psihice.
Dosarul de divort si custodie este ok sa se judece in Elvetia avand in vedere domiciliul dvs si al copiilor.
Ceea ce nu este ok este sa nu fi fost instiintata despre divort si aici trebuie sa luati legatura cu un avocat elvetian si sa vedeti ce mai puteti face.
Întotdeauna avocatul cauta argumentele pentru propriul client și toate găselnițele posibile.
Eu am avut divorțuri care s-au judecat în paralel cu răpirea internațională fără a se suspenda divortul.Clientii mei nu aveau interes la suspendarea divorțului și nu la judecarea procesului de răpirea internațională.
Depinde ce avocat aveți și ce interes aveți în proces.