avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se poate face?

buna ziua
asi avea si eu cateva intrebari
parintii mei au o casa cu etaj pe care doresc sa o dea spre folosire la 2 dintre copii acuma intrebarea ii cum este mai bine prin donatie sau prin vanzare cumparare?trebuie sa isi dea acordul si ceilalti fratii pt a ne-o da noua?
care sunt demersurile pt inpartirea casei in 2 parti egale unul pt subsol si primul nivel si celalalt pt etaj si mansarda doar curtea comuna.
buna ziua!
daca imobilul nu este cadstrat si inatbulat,a tunci primul pas sa faca cadastru si inatbulare.
pasul II act de dezmembrare in cele 2 loturi care doresc a fi instrainate.
pasul III contractd e vanzare cumparare ar fi cel mai sigur, dar nu stiu situatia, daca si ceilalti frati au fost inzestarti de catre parinti prin ce fel de acte ...
este discutabil.
dar din ce prezentati un act de vanzare cumparare este cel ami indicat.
Buna ziua. Dupa cum v-a sfatuit si doamna avocat Cristea, intai si intai trebuie intocmita si inscrisa in cartea funciara documentatia cadastrala a imobilului in discutie. Va urma documentatia cadastrala in vederea dezmembrarii pe nivele; in problema accesului, casa scarii probabil va ramane in indiviziune(in afara de suprafata de teren pe care e amplasata constructia). In baza documentatiilor de dezmembrare se poate face si actul notarial. In ceea ce priveste acordul celorlalti frati referitor la instrainarea loturilor rezultate, nu vad de ce ar fi necesar, singurii proprietari ai imobilului fiind parintii dumneavoastra. Dar este discutabil, necunoscand toate datele problemei. Vanzarea cumpararea ar fi indicata.
casa este trecuta in cartea funciara ,iar casa are 2 intrari asta ar insemna fiecare cu partea lui iar de casa scari nu cred ca mai este problema sa ramana in indiviziune.asa ma gandesc si eu ca ceilati frati nu trebuie sa isi dea acordul ,feie care ii cu casa lui si cu treaba lui iar parinti au 2 case in una stau ei iar pe cealalta vor sa o dea la doi dintre frati .
Nu e nevoie de acordul celorlalti frati.
parintii mei au o casa cu etaj pe care doresc sa o dea spre folosire la 2 dintre copii acuma intrebarea ii cum este mai bine prin donatie sau prin vanzare cumparare?trebuie sa isi dea acordul si ceilalti fratii pt a ne-o da noua?

Ambii parinti trebuie sa-si exprime consimtamantul , in forma autentica , in vederea transmiterii dreptului de proprietate asupra acestui bun (nu e necesara sistarea starii de indiviziune , insa e obligatorie incuviintarea autoritatii tutelare , in cazul in care copiii nu au deplina capacitate de exercitiu - neavand 18 ani ).
Partajul , in timpul casatoriei , nu poate avea loc decat in cazuri exceptionale , neprevazute limitativ de lege (insa nu e specificat nicio asemenea situatia de fapt expusa de dumneavoastra si nici nu e necesar )

Atributele de folosinta si de posesie
pot fi conferite de un drept de uzufruct viager (constituit prin contract ).
(si in acest caz numai parintii dreptul de dispozitie , ce presupune instrainarea , e numai al parintilor ).

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare soimumircea soimumircea Am mostenit impreuna cu fratele meu (fiecare in cota 1/2) o casa si terenul aferent curti si constructiei,care a apartinut parintilor nostri.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Vânzare parte din casa ca unic proprietar Apartament2018 Apartament2018 buna Daca cumpar o casa ca unic proprietar si aceasta e impartita in parter si etaj, are intrari separate din aceeași curte, pot vinde parterul sau etajul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! socrul meu trebuie sa faca actele pt un teren pe care ... irina_irina irina_irina Buna ziua! Socrul meu trebuie sa faca actele pt un teren pe care sunt 2 case (a lui in care locuieste si inca una in care stam noi, adica copilul lui cu ... (vezi toată discuția)