Sub pretextul de actualizare a fișelor de post(pentru eliminarea unor formulări incluzând anumite sporuri, care în legea salarizării unice nu mai există), conducerea unei instituții publice încearcă să introducă și sarcini și prevederi noi, care nu figurau până acum, și pentru care angajaților nu li se cere acordul. Întrebarea nr. 1 este: se pot schimba fișele postului în acest sens unilateral? Întrebarea nr. 2 :se introduce un paragraf care prevede respectarea CCMI, act care nu există momentan în instituție, este posibil așa ceva?
Nu sunt preluări de sarcini de la alți angajați, sunt obligații noi, concret spre exemplu disponibilitatea la deplasări. Sau îndeplinirea unor sarcini care țin de o altă funcție de execuție din cadrul instituției, cu toate că specificul nu se schimbă radical, doar se adaugă și alte sarcini de responsabilitate, pentru că instituția nu are angajați special pe funcțiile respective. Și până acum se folosea de angajați pentru suplinirea acelui gol, dar momentan vrea să pună pe umărul unei singure persoane per departament acele sarcini, să nu mai fie discuții cine să le execute.
Printre altele e vorba de două funcții care puteau fi cumulate în trecut, și care erau plătite prin indemnizații și sporuri. Astea au dispărut, momentan cele două funcții sunt de sine stătătoare, nu pot fi ocupate de aceiași persoană și sunt salarizate diferențiat. Evident, angajatorul a ales să încadreze personalul în cauză în funcția cu salarizare mai mică. După un deceniu de la reîncadrări s-a trezit să modifice FP în acest sens, și să scoată paragraful conform căreia se îndeplinesc ambele funcții doar dacă angajatul beneficiază de spor și indemnizație pentru ambele funcții. Deși sarcinile se executau în continuare, angajații sunt în proces pentru încadrările fără negociere pe vremea reîncadrărilor și obținerea funcțiilor lipsă în departamente. Practic această așa zisă actualizare contravine acțiunii lor.
Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii, respectiv sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.