avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Angajat la 2 firme, accident de munca la una
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Angajat la 2 firme, accident de munca la una

Am urmatoarea speta:
o persoana are doua CIM-uri, cu norma intreaga fiecare. Un loc de munca este de zi, unul este de noapte.
La locul de munca de noapte, angajatul a suferit un accident de munca in urma caruia a fost internat si operat.
In tot acest timp, la firma de zi, persoana in cauza era deja in concediu de odihna.
Mai este obligat omul sa predea firmei unde lucreaza de zi, concediu medical pentru accident de munca survenit la o alta firma?
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 14:35, 22 Aprilie 2022
Plata indemnizatiei de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca in caz de accident de munca se face numai de catre firma unde a fost inregistrat AM.
Cealalata firma poate fi notificata printr-o adresa scrisa cu nr. de inregistrare/ data la care se anexeaza copie dupa concediul medical.
Sa inteleg ca este la alegerea salariatului informarea celei de-a doua firme? Adica nu este o obligatie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista o prevedere legata exact de anuntarea evenimentelor produse in cazul prezentat de dvs., doar o precizare la obiect in Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art.5 f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dijmarescu a scris:

Sa inteleg ca este la alegerea salariatului informarea celei de-a doua firme? Adica nu este o obligatie?

Ba da, este obligat să-și anunțe amândoi angajatorii și, potrivit ultimelor modificări ale legislației, pare că ar trebui să primească indemnizație pentru concediul medical de la amândouă firmele. Însă cum e vorba de concediu medical pentru accident de muncă ar fi bine să întrebați la casa de sănătate de care aparțineți detalii concrete.

Citiți acest articol - vă pun un fragment:
www.avocatnet.ro/articol_570...

Un singur certificat de concediul medical eliberat de medicul curant poate fi folosit de către un salariat pentru a-şi motiva lipsa pentru motive de sănătate indiferent de câte locuri de muncă are. De asemenea, salariatul va primi indemnizaţii pentru acelaşi concediu medical de la fiecare angajator unde a îndeplinit stagiul minim de cotizare. Conform unor modificări legislative recente, angajații pot fi amendați acum dacă intră în medical doar la unul sau unii dintre angajatori și la ceilalți, nu.

Dacă, de exemplu, un salariat care se află într-una din situațiile pentru care se acordă concediul medical are mai multe locuri de muncă, aceasta va depune la primul angajator certificatul de concediu în original, urmând ca ceilalţi angajatori să primească copii ale originalului.

„Conform OUG 158/2005, la angajatorul principal se depune formularul de concediu medical în original, iar la ceilalţi angajatori se depun copii xerox ale concediului medical pe care este scrisă sintagma „conform cu originalul”, semnate şi parafate de medicul emitent”, au explicat, pentru avocatnet.ro, reprezentaţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, în februarie, anul acesta.

Ultima modificare: Vineri, 22 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Madalinalitan Madalinalitan Am cazut pe strada i drum spre serviciu. Care sunt drepturile mele. Mentionez ca nu am fost raportata cu accident de munca dar, cabinetul medical mi.a acordat ... (vezi toată discuția)
Accident de munca adipro adipro De ce beneficiaza un angajat daca a fost accidentat de o masina in drumul spre munca?i (vezi toată discuția)
Accident de munca arhiresorin arhiresorin exista un termen,de la producere, pentru declararea accidentului de munca? (vezi toată discuția)