Am fost prinsa cam acum o luna jumătate cu un 1 gram de cannabis sau mai puțin, impreuna cu prietenul meu. Acum câteva zile mi-am primit buletinul reținut înapoi, prin poștă, buletinul prietenului meu nu a fost reținut. Eu am 14 ani el 18. Prima data el a declarat ca doar el a consumat si ca marfa este al lui, iar apoi a recunoscut ca este a mea. Iar eu am recunoscut ca este a mea cand a spus el asta, înainte negând că am consumat. Prietenul meu a dat și informații despre dealer. Jandarmul ne-a spus ca nu v-om fi chemați la audieri, in schimb altul (nu jandarm, nu știu exact ce funcție avea, el s-a ocupat să ne facă pozele) ne-a spus că v-om fi, dar acestea ne-a mai spus aberații ca și cum că nu v-om putea aplica la facultate, scoală de șoferi etc din cauza dosarului penal, asa ca sunt relativ confuza în legătură cu ce se va întâmpla. Ma poate lamuri cineva: voi fi chemată la audieri? dar prietenul meu, care nu consumase atunci dar era consumator de fel si a recunoscut asta? ce pot păți având in vedere ca am 14 ani? dar prietenul meu, de 18?
Vi s-au intocmit dosare penale. Dupa ce o sa primeasca rezulatul expertizei asupra substantelor gasite asupra dvs, o sa fiti citati de catre DIICOT pentru audiere. Angajati-va avocat si stabiliti impreuna strategia apararii.
Art. 113. Limitele răspunderii penale
(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
(2) Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ.
(3) Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
Art. 114Consecinţele răspunderii penale
(1) Faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
(2) Faţă de minorul prevăzut în alin. (1) se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
a) dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat;
b) atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
Vorbeste cu parintii si mergeti impreuna la un avocat. Fapta savarsita se incadreaza pe o lege speciala, Legea nr. 143/2000, care prevede anumite dispozitii pentru atenuarea sanctiunilor.