avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare notar

Buna ziua. Mama mea vrea sa faca o dezbatere de mostenire. Am fost impreuna la un notar public, ales de noi si acolo am aflat ca nu putem face formele legale deoarece defunctul (in speta, bunicul meu), este inregistrat la alt notar. Ne-am indreptat catre acest alt notar, am depus actele si urma sa primim un telefon cu suma de plata si programarea pentru dezbatere. Am primit dupa cateva zile un telefon de la notar cu suma de plata si programarea la o data ulterioara. Onorariul ni s-a parut destul de mare (mama avand o pensie mica), ne-am decis sa apelam la alt notar. Eu m-am dus personal sa retrag dosarul de la acest notar si sa solicit retragerea defunctului din evidenta notarului care nu a fost ales de noi. Am fost primit cu raceala si ostilitate, mi s-au returnat actele in original si asistenta notarului mi-a comunicat cu aroganta si superioritate ca "tot la noi o sa veniti, nu puteti sa mergeti la alt notar deoarece defunctul este inregistrat la noi". Cum putem sa ne retragem de la acest notar si sa beneficiem de serviciile altui notar ales de noi? Mentionez ca nu este nici un dosar de dezbatere a mostenirii in lucru si nu am platit nici o taxa catre notarul nedorit de noi. Se poate face o derogare catre alt notar? Exista vreun tipizat sau se face cerere de mana? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mircea400 , utilizator 21:19, 21 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti solicita transferul dosarului succesoral catre alt birou notarial.
Desigur, daca primul notar este de acord sa transfere dosarul si notarul unde doriti dvs este de acord sa il preia.
Transferul dosarului se face prin intermediul Camerei Notarilor Publici.
Nu s-a intocmit nici un dosar succesoral. Notarul unde vrem sa mergem este de acord sa ne preia, a facut si mentiunea ca trebuie sa cedeze primul notar. Intrebarea mea este daca primul notar nu cedeaza (ma gandesc ca pierde onorariul si alte beneficii) atunci ce pot face? Unde sa ma adresez? Multumesc.
Este vorba despre cauza succesorală în sine.
Nu despre un dosar în sensul fizic.
Dacă primul notar nu e de acord, va trebui sa dezbateti succesiunea acolo.
Cauza succesorală i-a fost repartizata de Camera Notarilor
Va multumesc pentru informatii. Dar totusi, ce pot face daca primul notar nu este de acord? Ramane batuta in cuie exprimarea doamnei secretara a notarului respectiv "tot la noi o sa veniti, nu puteti sa mergeti la alt notar"?
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2022
Mircea400, utilizator
Repet, transferul se face prin intermediul Camerei Notarilor Publici.
Cauza succesorală nu este transferata direct între notarul 1 și notarul 2.
Transferul se aproba de președintele Camerei.
Dacă notarul 1 va refuza, desigur ca se vor analiza motivele refuzului sau, precum și motivele transferului neapărat la notarul 2.
Pe notarul 2 l-ati întrebat de taxe?
Costurile procedurii succesorale se calculează în funcție de valoarea masei succesorale.
Valoarea masei succesorale se stabilește pe baza valorilor din grila notariala.
Iar grila e aceeași pentru toți notarii.
De regula diferențele de tarif sunt de ordinul a 100-200 lei.
Dacă notarul 1 v-a comunicat o suma, sa nu va așteptați ca la notarul 2 costurile sa fie semnificativ mai mici.

Alte discuții în legătură

Schimbare notar succesiune MariaSimonaC MariaSimonaC Bună ziua, Există posibilitatea de a schimba notarul după deschiderea unei proceduri succesorale? Notarul cu care am comunicat pe email (domiciliul ... (vezi toată discuția)
Succesiune Ralu-PNRG Ralu-PNRG Buna ziua,! Am facut succesiunea dupa bunici la un notar, fiind singura mostenitoare, dar s-a strecurat o omisiune din partea lor si unul din bunuri nu a fost ... (vezi toată discuția)
Succesiune amcristi amcristi Vreau sa fac succesiunea dupa decesul tatalui meu.am vorbit cu un notar care imi este si ruda dar intre timp am primit o instiintare ca trebuie sa merg la alt ... (vezi toată discuția)